Slaapgebrek maakt een weerloos wrak van je lichaam

Al na een paar dagen zonder slaap houdt je immuunsysteem ermee op en verdrinken je hersenen in hun eigen troep. Uit nieuw onderzoek blijkt dat slaap dient om de verdediging van het lichaam op te bouwen en de indrukken die de hersenen heeft ontvangen te verwerken.

Slaap

Slaapgebrek breekt het lichaam vanbinnen uit af.

© Shutterstock

24 uur zonder slaap

© Shutterstock

Het wordt lastig om dingen bij te leren en je houdt herinneringen niet meer uit elkaar. Dat komt doordat je hersencellen geen indrukken van de dag konden weggooien, waardoor je opslagruimte inmiddels overvol is.

36 uur zonder slaap

© Shutterstock

Alarmfase 1 in je lichaam. Het gebrek aan slaap is zwaar voor je hersenen, die stresshormonen in je lichaam pompen. Die hormonen laten je hartslag en bloeddruk stijgen en belemmeren de spijsvertering.

48 uur zonder slaap

© Shutterstock

Je wordt vatbaar voor aanvallen van virussen en bacteriën. Slaap is van belang voor de vorming van immuuncellen, en zonder die cellen kan je immuunsysteem geen indringers herkennen – laat staan bestrijden.

72 uur zonder slaap

© Shutterstock

Je houdt fantasie en werkelijkheid niet langer uit elkaar. Verschillende hersengebieden werken niet meer samen. De signalen van het zichtcentrum worden niet geblokkeerd, waardoor je begint te hallucineren.

264,4 uur zonder slaap

© Shutterstock

11 dagen en 24 minuten. Niemand is ooit langer verstoken gebleven van slaap. Het record werd in 1964 gevestigd door de Amerikaanse gymnasiast Randy Gardner, en het lijkt onmogelijk te verbreken.

Als je lichaam echt wil slapen, sta je machteloos. Dat komt onder meer doordat de spiegel van het slaaphormoon adenosine voortdurend stijgt als je wakker bent. Uiteindelijk is het adenosineniveau zo hoog dat je hersenen overweldigd raken en overschakelen op de slaapstand.