Hè, wat?
Er wordt een levendig gesprek gevoerd, maar jij staat erbuiten omdat je moeilijk kunt horen wat er wordt gezegd.
Deze situatie komt velen vast bekend voor.
En nu duiden de resultaten van een nieuw onderzoek erop dat een zeer aanzienlijk deel van de jongeren wereldwijd dit scenario straks maar al te goed zal leren kennen.
Deze mensen lopen namelijk kans op gehoorverlies, zowel op de korte als op de lange termijn, concludeert het onderzoek, dat onlangs verscheen in British Medical Journal Global Health.
De onderzoekers namen wetenschappelijke studies op dit gebied door en ontdekten dat tussen de 670 miljoen en 1,35 miljard tieners en jongvolwassenen gehoorschade dreigen op te lopen.
Twee grote boosdoeners
De analyse omvatte gegevens van 19.046 mensen tussen de 12 en 34 jaar in landen met een hoge tot een gemiddelde welvaart. De onderzoekers stelden vast hoeveel van deze jongeren meer dan 40 uur per week geluid horen dat boven de 80 decibel uitkomt.
Een geluidsniveau van 80 decibel of hoger wordt algemeen beschouwd als potentieel schadelijk voor het gehoor.
Ter vergelijking: het geluidsniveau tijdens een fluistergesprek in een bibliotheek ligt rond de 25 decibel.
Het geluid van verkeer in een drukke straat bereikt doorgaans een niveau van 50 à 60 decibel, en het lawaai in een nachtclub of van een boormachine kan boven de 100 decibel uitkomen.
De onderzoekers analyseerden twee factoren die in verband gebracht worden met gehoorverlies.
Ze keken naar het geluid en volume waaraan jongeren worden blootgesteld als ze een koptelefoon of oordopjes dragen, en naar het geluidsniveau in bars, discotheken en nachtclubs waar de muziek heel hard staat.