Shutterstock

Ruim een miljard jongeren lopen risico op gehoorverlies

Twee dingen dreigen het gehoor van bijna de helft van de tieners en jongvolwassenen te verpesten.

Hè, wat?

Er wordt een levendig gesprek gevoerd, maar jij staat erbuiten omdat je moeilijk kunt horen wat er wordt gezegd.

Deze situatie komt velen vast bekend voor.

En nu duiden de resultaten van een nieuw onderzoek erop dat een zeer aanzienlijk deel van de jongeren wereldwijd dit scenario straks maar al te goed zal leren kennen.

Deze mensen lopen namelijk kans op gehoorverlies, zowel op de korte als op de lange termijn, concludeert het onderzoek, dat onlangs verscheen in British Medical Journal Global Health.

De onderzoekers namen wetenschappelijke studies op dit gebied door en ontdekten dat tussen de 670 miljoen en 1,35 miljard tieners en jongvolwassenen gehoorschade dreigen op te lopen.

Twee grote boosdoeners

De analyse omvatte gegevens van 19.046 mensen tussen de 12 en 34 jaar in landen met een hoge tot een gemiddelde welvaart. De onderzoekers stelden vast hoeveel van deze jongeren meer dan 40 uur per week geluid horen dat boven de 80 decibel uitkomt.

Een geluidsniveau van 80 decibel of hoger wordt algemeen beschouwd als potentieel schadelijk voor het gehoor.

Ter vergelijking: het geluidsniveau tijdens een fluistergesprek in een bibliotheek ligt rond de 25 decibel.

Het geluid van verkeer in een drukke straat bereikt doorgaans een niveau van 50 à 60 decibel, en het lawaai in een nachtclub of van een boormachine kan boven de 100 decibel uitkomen.

De onderzoekers analyseerden twee factoren die in verband gebracht worden met gehoorverlies.

Ze keken naar het geluid en volume waaraan jongeren worden blootgesteld als ze een koptelefoon of oordopjes dragen, en naar het geluidsniveau in bars, discotheken en nachtclubs waar de muziek heel hard staat.

Met name luide muziek in uitgaansgelegenheden en muziek via koptelefoons of oordopjes vormt een groot risico.

© Shutterstock

Volgens de resultaten is 23,8 procent van de jongeren die het geluid van hun koptelefoon flink opschroeven in de gevarenzone voor gehoorschade.

Datzelfde geldt voor bijna de helft van de jongeren die zichzelf blootstellen aan luide muziek in uitgaansgelegenheden.

Slakkenhuis loopt schade op

Het niveau waarop het gehoor met zekerheid beschadigd raakt, verschilt van persoon tot persoon.

Eén ding staat echter vast: het is gevaarlijk om je oren langere tijd bloot te stellen aan een hoog geluidsniveau.

Met name het slakkenhuis (cochlea), in het binnenoor, kan schade oplopen.

Hier is te zien hoe een geluidsgolf het oor binnenkomt en het slakkenhuis raakt. De trillingen brengen kleine haarcellen in beweging, die de geluidsgolven omzetten in signalen die via de gehoorzenuw naar de hersenen gaan.

© Shutterstock

In het slakkenhuis brengen de geluidsgolven kleine haarcellen die verbonden zijn met zenuwvezels aan het trillen. Zo worden geluidstrillingen omgezet in signalen, die via de gehoorzenuw naar de hersenen gaan.

Maar als de haarcellen te maken krijgen met lawaai, kunnen ze onregelmatige of onduidelijke signalen gaan versturen, en dat kan funest zijn voor het gehoor.

Het klinkt misschien ongelooflijk dat meer dan een miljard jongeren de kans lopen de rest van hun leven minder goed te horen.

Toch strookt de conclusie van de onderzoekers met andere inschattingen op dit gebied.

Zo vermoedt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat meer dan de helft van iedereen tussen de 12 en 35 jaar via ‘persoonlijke geluidseenheden’ naar muziek luistert die zo hard staat dat ze hun gehoor in gevaar brengen.