Vrijwel alle vrouwen hebben klachten in de periode voorafgaand aan de menstruatie – vaak 1 tot 2 weken voordat de bloeding begint. De meesten ondervinden er gelukkig weinig hinder van.
Sommige vrouwen hebben echter zo veel last van deze klachten dat hun levenskwaliteit eronder lijdt. Hun toestand is vergelijkbaar met een depressie, en voor een kleine groep – tot 8% – kan de situatie zelfs levensbedreigend zijn.
Voor bijna 1 op de 12 vrouwen keren hevige stemmingswisselingen, agressie, woede-uitbarstingen, paniekaanvallen en zelfs zelfmoordgedachten elke maand terug.
Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van de University of California Los Angeles.
Hormonen leiden tot depressieve toestand
Tot 85% van de vrouwen die menstrueren heeft in meer of mindere mate last van het premenstrueel syndroom (PMS), zo schat de Amerikaanse vereniging van verloskundigen en gynaecologen AGOC in.
Dat is met name toe te schrijven aan de veranderingen in de hormoonhuishouding die in de loop van de menstruatiecyclus optreden, en de lichamelijke en psychische klachten zijn voor de meesten in de laatste twee dagen vóór de menstruatie het ergst.
Omstandigheden die PMS kunnen verergeren zijn onder meer roken, drankgebruik, slaapgebrek, vitaminegebrek, zoutrijk voedsel en bestaande psychische klachten, zoals depressie. Regelmatig bewegen en gezond eten kunnen de symptomen juist verzachten.
Typische PMS-symptomen lijken sterk op die van depressie, zoals:
Verhevigde stemmingswisselingen
Aanhoudende prikkelbaarheid
Slaapproblemen
Agressie jegens anderen
Depressieve gevoelens
Gevoelens van angst en onmacht
Concentratiestoornissen
Daarnaast treedt er een groot aantal lichamelijke symptomen op, zoals acne, gewichtstoename, eetstoornissen, hoofdpijn en pijn in de borsten.
Antidepressiva vaak nodig bij ernstige PMS
Het gebruik van de pil blijkt een goede manier om de meeste PMS-symptomen onder controle te houden, maar voor vrouwen met zeer hevige PMS is dat vaak niet genoeg.
Krachtige antidepressiva, de zogeheten selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI), hebben een gunstige werking, en ze worden onder meer in Nederland, de Scandinavische landen en de VS al voorgeschreven bij ernstige PMS-klachten.
De meeste vrouwen zijn echter pas echt van hun PMS af als de regelmatige hormonale veranderingen tijdens de overgang ophouden.