Zo gevaarlijk is het om je plas op te houden

Blaasontsteking, incontinentie en in het ergste geval een gesprongen blaas. Het is een buitengewoon slecht idee om altijd tot het laatste moment te wachten om je blaas te legen. Je blaas zal je ervoor straffen.

Plas - houd je plas niet op
© Shutterstock

Laat je plas regelmatig klateren!

Dat is het korte en bondige advies aan mannen en vrouwen die hun plas steevast zo lang mogelijk ophouden in plaats van gehoor te geven aan de roep van de natuur.

De blaas kan er niet tegen, en bloedvergiftiging en nierfalen zijn slechts enkele van de complicaties die kunnen optreden als je je blaas niet tijdig leegt.

Als je elke dag je blaas tot het randje vol laat lopen, moet je misschien heel even de onderstaande punten doornemen:

Opgehoopte plas leidt tot urineweginfecties

Bacteriën kunnen zich snel delen in stilstaande plas. Daarom is het een slecht idee om lange tijd met een volle blaas rond te lopen. Daarnaast spoelt de plas binnengedrongen bacteriën uit de urinebuis wanneer je naar de wc gaat.

Blaasontsteking is de meest voorkomende urineweginfectie en wordt doorgaans veroorzaakt door coli-bacteriën uit de darmen die via de urinebuis in de blaas terechtkomen.

Een blaasontsteking kan zich ontwikkelen tot een acute nierbekkenontsteking, die in 10% van de gevallen tot bloedvergiftiging kan leiden.

Blaas loopt steeds een klein beetje over

Als je gedurende langere tijd het vermogen om je plas op te houden hebt vergroot, is je blaas uitgerekt en slap geworden. Dat kan leiden tot ischuria paradoxa, waarbij je steeds maar een klein beetje kunt plassen.

Je hebt de hele tijd aandrang om te plassen, maar er komen maar een paar druppeltjes uit. Er zal ook regelmatig wat in je onderbroek lekken, want je blaas probeert steeds wat plas naar buiten te werken. Druppel voor druppel.

Een aangespannen blaas kan je nieren beschadigen

Als je blaas helemaal vol is, moeten je nieren hard werken om de vloeistof die ze hebben gereinigd erheen te stuwen.

Daardoor komen de nieren onder hoge druk te staan, die aanhoudt nadat je je blaas geleegd hebt. Dat kan tot nierfalen leiden.

Uiteindelijk loop je het risico dat je nierdialyse nodig hebt. Daarbij wordt je bloed door een machine gepompt om het te zuiveren of spuiten artsen een reinigende vloeistof rechtstreeks in je buikholte.

Een gesprongen blaas vult je buik met plas

De uiterste consequentie van het ophouden van je plas is dat je blaas barst. Dat is echter zeer zeldzaam en komt vooral voor bij mensen die al een beschadigde blaas hebben.

Maar het kan gebeuren als je dronken bent. Onder invloed van alcohol wordt het zenuwsignaal tussen de blaas en de hersenen beperkt, en dat kan ertoe leiden dat het lichaam 'vergeet' om te plassen – tot je blaas springt.

Een gesprongen blaas is niet alleen uiterst pijnlijk, maar je plas komt vrij en stroomt de buikholte in, waar hij ernstige infecties kan veroorzaken.

De oplossing: plas regelmatig

Al deze complicaties klinken heel ernstig, maar ze zijn gelukkig makkelijk te voorkomen. Als je je blaas gewoon een keer in de drie of vier uur leegt, is er niets aan de hand.

Als je blaas al een beetje verslapt is doordat je te vaak je plas ophoudt, kun je het beste weer regelmatig gaan plassen. Daardoor herstelt de blaasspier.

Een gezonde blaas is een kostbaar bezit: als de blaas eenmaal goed beschadigd is, kun je niet veel anders doen dan wennen aan het idee om de rest van je leven door een katheter te plassen.

Veel plasplezier.

Van plassen naar niezen en slechte adem

Steek iets op over de vele dagelijkse functies van het menselijk lichaam op ONZE PAGINA OVER HET LICHAAM