Op welke afstand is meeroken schadelijk?

Onze buren roken op het balkon, en wij ruiken rook in huis. Ook de gang ruikt naar rook. Is dit slecht voor onze gezondheid?

Kind dat meerookt

Vooral kinderen worden zwaar getroffen door meeroken, want ze ademen meer rook per kilo lichaamsgewicht in dan volwassenen.

© Shutterstock

Volgens de Amerikaanse gezondheidszorg is er geen veilige afstand van een brandende sigaret.

Met andere woorden: Als je sigarettenrook ruikt, sta je bloot aan de tot 7000 giftige chemicaliën daarin.

Het Amerikaanse bedrijf Inogen, dat zuurstofapparaten produceert voor mensen met een verminderde longfunctie, heeft een buitenproef gedaan met een deeltjesteller. Al bleek dat de concentratie gevaarlijke deeltjes afneemt met de afstand tot de roker, deze was nog altijd 46 procent hoger wanneer de sigaret zich op 8 meter afstand bevond.

Meeroken schaadt kwetsbare groepen

Meeroken verhoogt het risico op kanker. Dat bleek uit een grote analyse gepubliceerd in 2018, waarin de resultaten van 40 studies werden vergeleken.

Zo bleek ook dat het effect van meeroken het grootst is bij vrouwen, bij wie het risico op zowel borstkanker als longkanker toeneemt.

Meeroken wordt ook in verband gebracht met een hoger risico op een beroerte, vooral bij niet-rokers die regelmatig meeroken.

Sigarettenrook treft vooral kinderen, omdat zij meer lucht per kilogram lichaamsgewicht inademen dan volwassenen, en ouderen, omdat hun gezondheid en immuunsysteem over het algemeen zwakker zijn.

Mensen met een hart- of longziekte kunnen ook ernstigere symptomen ondervinden van meeroken, terwijl meeroken bij zwangere vrouwen in verband wordt gebracht met een laag geboortegewicht van de baby.

Sigarettenrook zit vol gif

Koolmonoxide

Reduceert de hoeveelheid zuurstof in het bloed

Teer

Veroorzaakt longkanker en andere ziekten aan de luchtwegen

Cadmium

Vergroot het risico op osteoporose

Lood

Tast de hersenen aan en verlaagt het IQ bij kinderen