Onze neus herkent ziekten
Een Britse vrouw kan parkinsonpatiënten aanwijzen op basis van hun geur, en iedereen kan ruiken of iemand ziek of gezond is. Dat blijkt uit twee nieuwe experimenten. Onderzoekers willen onze geur gaan gebruiken bij het stellen van diagnoses.

Joy Milne wist in een experiment mensen met Parkinson aan te wijzen door aan hun T-shirt te ruiken.
Door alleen maar aan het T-shirt van 12 mensen te ruiken, kon de Britse Joy Milne zeggen wie van hen er aan de ziekte van Parkinson leden.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd aan de universiteit van Edinburgh, kwam tot stand nadat Joy Milne had gemerkt dat haar eigen man een bepaalde houtige, muskusachtige lichaamsgeur kreeg toen hij was getroffen door parkinson.
Zieke mensen ruiken niet lekker
Joy Milne heeft een bijzonder scherpe neus, maar alle mensen zijn verrassend goed in staat om ziekte te ruiken. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Karolinska Institutet in Zweden.
Proefpersonen kregen een injectie met een stof die een immuunrespons geeft.
Toen andere proefpersonen vervolgens aan het T-shirt van de ‘zieken’ roken, vonden ze dat hun zweet sterker en slechter rook dan dat van de controlegroep.
Het vermogen om ziekten te ruiken heeft waarschijnlijk een rol gespeeld bij het overleven van de mens, omdat het ons helpt besmettingsgevaar te vermijden.
Elektronische neus herkent 17 ziekten
De vraag is nu of geur kan worden gebruikt om op een snelle, eenvoudige manier diagnoses te stellen.
De Israëlische arts Hossam Haick ontwikkelde een elektronische neus, die de ‘geursignatuur’ van 17 verschillende ziekten kan opvangen en identificeren.