Onderzoekers ontdekken het geheim achter kaalheid en grijs haar

Bij toeval stuitten Amerikaanse wetenschappers op de oorzaak van grijs haar en kaalheid bij muizen. Ze hopen dat hun ontdekking kan leiden tot nieuwe behandelvormen bij mensen.

© Shutterstock

Hoewel grijs haar en kale hoofden over de hele wereld heel algemeen zijn in het straatbeeld, zochten wetenschappers al jaren tevergeefs naar de biologische oorzaak ervan.

Maar daar komt nu mogelijk een eind aan dankzij een nieuw onderzoek uit de VS.

Een groep onderzoekers wist de specifieke cellen te identificeren die ervoor zorgen dat haar groeit en pigment vormt. En dat is een grote stap in de richting van de ontwikkeling van nieuwe behandelvormen tegen kale plekken en grijze haren.

Een toevallige ontdekking

Eigenlijk deden de wetenschappers helemaal geen onderzoek naar haar, maar naar de zeldzame ziekte Neurofibromatose type 1, waarbij onder andere gezwelletjes ontstaan rond de zenuwcellen in het lichaam.

De onderzoekers ontdekten echter per toeval dat het eiwit KROX20 een cruciale rol speelt bij de haargroei, en het eiwit SCF bij het haarpigment.

Als de onderzoekers het SCF-gen verwijderden, werd het haar van de muizen wit. Verwijderden ze KROX20, dan werden de muizen kaal. Dat betekent dus dat er cellen met beide eiwitten nodig zijn voor een volle, kleurrijke haardos.

Weg gebaand voor nieuwe behandelingen

Het team wil nu onderzoeken of een tekort aan KROX20 en SCF ook bij mensen de oorzaak is van kaalheid en grijs haar.

En hoewel er op dit moment alleen nog maar onderzoek is gedaan op muizen, hopen ze toch dat hun ontdekking zal leiden tot nieuwe behandelvormen.

‘We hopen in de toekomst in staat te zijn het benodigde gen aan haarzakjes toe te voegen om deze cosmetische problemen op te lossen,’ aldus onderzoeksleider Lu Le.