Shutterstock
Stoom uit de neus

Onderzoekers bezorgd over nieuwe nicotinetrend bij kinderen en jongeren

Illegale e-sigaretten die eruit zien en smaken als snoepjes verspreiden zich onder kinderen en jongeren op veel plekken in de wereld. Deskundigen waarschuwen dat de producten blijvende hersenschade kunnen veroorzaken.

Ze verleiden met zoete smaken van watermeloen, bosbes en perzik en springen in het oog met heldere kleuraccenten.

Video’s van de zogeheten puff bars verspreiden zich momenteel op het sociale medium Tik Tok, waar gebruikers de illegale wegwerp-e-sigaretten testen of er reclame voor maken.

En op verschillende plaatsen in de wereld beschrijven onderzoekers hoe het gebruik van de bonte e-sigaretten toeneemt bij kinderen en jongeren vanaf 12 jaar. Maar de trend kan blijvende schade aanrichten aan jonge geesten, waarschuwen tabaksexperts.

Paar weken experimenteren is genoeg

Charlotta Holm Pisinger is hoogleraar tabakspreventie aan de Deense universiteit van Kopenhagen en een vooraanstaande deskundige.

Ze volgt het tabaksgebruik onder jongeren op de voet en is bezorgd over de tendens.

‘Dit is natuurlijk heel zorgwekkend. We weten dat nicotine een zeer verslavende stof is en schadelijk is – vooral voor jonge mensen en hun hersenen.’ Charlotta Holm Pisinger - hoogleraar tabakspreventie aan de universiteit van Kopenhagen, Denemarken

Wat jongeren zelf als een leuke rage kunnen zien, kan volgens haar ernstige gevolgen op lange termijn hebben.

Van roken is bekend dat je als jongere maar een paar weken met nicotine hoeft te experimenteren of je bent zo verslaafd dat het heel moeilijk is om af te kicken.

Meer dan twee pakjes sigaretten

En wegwerp-e-sigaretten zijn veel gevaarlijker dan hun kleurige uiterlijk doet vermoeden, legt Charlotta Pisinger uit.

Elke puff bar bevat circa 400 inhalaties en is er in twee sterktes: een versie met 2 procent nicotine en een versie met 5 procent.

De ene versie bevat ongeveer het nicotinegehalte van een pakje sigaretten, en het nicotinegehalte van de andere versie staat gelijk aan meer dan twee pakjes sigaretten.

wegwerp-e-sigaretten

Veel van de zogeheten puff bars hebben kleurige wikkels en bieden verschillende smaken aan.

© Wikimedia Commons

Tegelijk gebruiken de producten zogeheten nicotinezouten, waardoor ze makkelijker geïnhaleerd worden.

Zo krijgen jongeren sneller meer nicotine in hun longen – wat het risico op verslaving verder verhoogt.

Enge sporen in de hersenen

Een ander belangrijk gevolg van nicotinegebruik bij kinderen kan langdurige schade aan de hersenontwikkeling zijn.

‘De tienerhersenen worden tijdens de ontwikkeling van nature flink verbouwd, wat ze enorm kwetsbaar maakt voor dit soort drugs,’ zegt Charlotta Pisinger.

Ze legt uit dat talrijke dierstudies en CT-scans van jonge hersenen aantonen dat nicotine blijvende sporen nalaat. En dat nicotine ook de deur open kan zetten naar verslaving aan andere drugs, zoals hasj, alcohol en cocaïne, omdat de hersenen eraan wennen onder invloed te zijn.

‘Nicotine kan de verbindingen die zich in de hersenen vormen beschadigen, waardoor het bijvoorbeeld moeilijker wordt om te leren en je te concentreren. We weten ook dat de gifstof het risico op angst en depressie verhoogt,’ zegt ze.