Nieuwe pleister vermindert pinda-allergie

Wetenschappers hebben een kleine huidpleister ontwikkeld die een eind maakt aan hevige allergische reacties op pinda's.

De pleister is niet groter dan een munt, en je kunt hem bijvoorbeeld op je arm plakken.

© DBV Technologies

Tussen de 0,5 en 1 procent van de kinderen in westerse landen is allergisch voor pinda’s. Ze zien er onschuldig uit, maar pinda’s hebben soms levensgevaarlijke allergische reacties op hun geweten.

Tot nu toe bestond er geen medicijn tegen pinda-allergie, maar wetenschappers van het bedrijf DBV Technologies hebben onlangs een pleister ontwikkeld die tegen deze allergie helpt.

Kinderen kunnen 10 keer zo veel hebben

De pleister is net door fase 2 van het goedkeuringsproces voor nieuwe geneesmiddelen, wat inhoudt dat hij op een beperkt aantal mensen met een allergie is getest.

Een stapel pleistertjes.

© DBV Technologies

Uit de proef met de pleister bleek dat 83% van de kinderen tussen de 6 en 11 jaar 1 gram pinda’s kon eten zonder een allergische reactie te krijgen – als ze de pleister drie jaar lang gedragen hadden.

Een gram pinda’s lijkt misschien niet veel, maar het is 10 keer zo veel als de proefpersonen aankonden toen ze net met het experiment begonnen.

Mogelijk ook voor eieren en melk

De pleister is bespoten met een heel klein beetje pinda-eiwit.

Het voordeel van de pleister is dat het pinda-allergeen – de stof die de allergische reactie opwekt – niet in de bloedbaan komt, maar rechtstreeks naar het immuunsysteem van de drager gaat.

En de behandeling houdt juist in dat het immuunsysteem wordt blootgesteld aan kleine, gecontroleerde hoeveelheden van het allergeen.

Het bedrijf dat de pleister maakte werkt ook aan een middel tegen andere veelvoorkomende voedselallergieën, zoals die voor melk en eieren.