Shutterstock

Nieuwe dieetpil verwijdert ongezond vet

Vette dingen eten zonder aan te komen. Dat wordt binnenkort mogelijk werkelijkheid. Onderzoekers hebben een gen ontdekt dat het ongezonde witte vet omzet in het gezondere bruine vet.

Australische onderzoekers ontdekten een gen dat bepaalt of muizen dik worden of niet, ongeacht wat ze eten.

Mogelijk kan de ontdekking leiden tot een pil tegen overgewicht bij mensen.

Van bruin vet val je af

Het gen, RCAN1, codeert voor eiwitten die de verdeling van wit en bruin vet in het lichaam bepalen.

Het witte vet hoopt zich op en leidt tot overgewicht, terwijl het bruine vet energie verbrandt en juist een vermagerend effect heeft.

Eén gen bepaalt hoeveel bruin en wit vet muizen hebben en daarmee hoe slank ze worden. Op de foto zie je links bruine vetcellen en rechts witte.

© Shutterstock

De onderzoekers deden diverse proeven met muizen waarbij RCAN1 was geblokkeerd.

Het resultaat was dat de witte vetcellen van de dieren veranderden in bruine. Daardoor konden de muizen zeer vet voedsel eten zonder dat ze aankwamen.

Luie muizen bleven slank

De wetenschappers zetten de muizen gedurende verschillende perioden op een vet dieet, van acht weken tot zes maanden, en telkens was het resultaat hetzelfde: de dieren bleven slank, of ze nu fysiek actief waren of niet.

Door de vele bruine vetcellen nam hun verbranding toe.

Onderzoekers willen dieetpil voor mensen maken

De onderzoekers willen nu kijken of het overeenkomstige gen bij ons mensen dezelfde functie heeft.

Net als muizen hebben wij bruin en wit vet. Als baby’s hebben we veel bruin vet, maar die hoeveelheid neemt af naarmate we ouder worden.

De Australische onderzoekers denken dat hun ontdekking kan leiden tot een dieetpil met een heel simpele werking. De pil hoeft het gen niet per se geheel te blokkeren, maar moet de eiwitten waarvoor het gen codeert wel tegenwerken.