Shutterstock
Zaadcellen, antistof, anticonceptie

Nieuwe anticonceptie blokkeert zaadcellen de weg

Er wordt een nieuwe vorm van anticonceptie getest, waarbij gemodificeerde antistoffen zaadcellen op weg naar de eicel tegenhouden.

Effectieve, veelgebruikte anticonceptiemiddelen als de pil en het spiraaltje beïnvloeden de hormoonproductie van vrouwen. Dat kan leiden tot vervelende bijwerkingen, zoals gewichtstoename, stemmingswisselingen en in zeldzame gevallen trombose.

Maar er komt mogelijk een nieuw, hormoonvrij anticonceptiemiddel voor vrouwen aan. Microbiologen van de universiteit van North Carolina in de VS hebben een antistof ontwikkeld die zaadcellen invangt voor ze de eicel bereiken en zo zwangerschap voorkomt.

De onderzoekers haalden inspiratie uit een ziekte die van nature voorkomt bij vrouwen. Daarbij scheidt het immuunsysteem een antistof af die de zaadcellen vastpakt en afremt, wat het voor de vrouwen extreem moeilijk of zelfs onmogelijk maakt om zwanger te worden.

De artsen analyseerden antistoffen van vrouwen met deze ziekte en ontwikkelden een effectievere versie. De gemodificeerde antistoffen zijn geoptimaliseerd om zich te binden aan een marker die zich op het oppervlak van zaadcellen bevindt, maar niet op andere cellen – en niet bij vrouwen.

De geoptimaliseerde antistoffen zijn acht keer beter in het vangen van zaadcellen, en in proeven is de anticonceptie zeer effectief gebleken. De volgende stap zijn tests op mensen.

Zaadcellen, antistof, anticonceptie

Door een elektronenmicroscoop zie je hoe de zaadcellen samenklonteren rond de antistof.

© B. Shrestha et al.

De nieuwe superantistoffen worden ingebracht via een soort vaginale ring. Net zoals bestaande ringen continu hormonen afgeven, geeft deze ring antistoffen af.

Dat betekent dat vrouwen zodra de ring wordt verwijderd direct weer zwanger kunnen worden. Met hormoongebaseerde anticonceptie kan de vruchtbaarheid nog maanden lager zijn.