De onderzoekers haalden inspiratie uit een ziekte die van nature voorkomt bij vrouwen. Daarbij scheidt het immuunsysteem een antistof af die de zaadcellen vastpakt en afremt, wat het voor de vrouwen extreem moeilijk of zelfs onmogelijk maakt om zwanger te worden.
De artsen analyseerden antistoffen van vrouwen met deze ziekte en ontwikkelden een effectievere versie. De gemodificeerde antistoffen zijn geoptimaliseerd om zich te binden aan een marker die zich op het oppervlak van zaadcellen bevindt, maar niet op andere cellen – en niet bij vrouwen.
De geoptimaliseerde antistoffen zijn acht keer beter in het vangen van zaadcellen, en in proeven is de anticonceptie zeer effectief gebleken. De volgende stap zijn tests op mensen.
De nieuwe superantistoffen worden ingebracht via een soort vaginale ring. Net zoals bestaande ringen continu hormonen afgeven, geeft deze ring antistoffen af.
Dat betekent dat vrouwen zodra de ring wordt verwijderd direct weer zwanger kunnen worden. Met hormoongebaseerde anticonceptie kan de vruchtbaarheid nog maanden lager zijn.