Shutterstock
Hoofdhuid van dichtbij

Nieuw wapen om haar terug te laten groeien

Een kleine, potente hoofdrolspeler in onze haarzakjes bepaalt hoeveel ons haar groeit. Onderzoekers hopen hiermee een behandeling van haarverlies ontdekt te hebben.

Tot wel de helft van de mannen en een kwart van de vrouwen heeft tegen de tijd dat ze 50 zijn last van haaruitval.

En hoewel haaruitval niet levensbedreigend of pijnlijk is, beïnvloedt het soms wel ons zelfbeeld en onze kwaliteit van leven.

Daarom analyseren onderzoekers al jaren de biologische oorzaken van die verdunde haardos. En onderzoekers uit China en de VS hebben nu stappen gezet.

Door de cellen onderin de haarzakjes te bestuderen, hebben ze een kleine, tot nu toe onbekende hoofdrolspeler in haargroei ontdekt en daarmee een mogelijke behandeling, namelijk een signaalstof genaamd SCUBE3.

Grijs haar kan zijn kleur weer terugkrijgen

Eerder dachten onderzoekers dat grijze haren permanent waren. Maar uit een nieuwer onderzoek blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om de kleur in je kapsel terug te krijgen, als je je levensstijl aanpast.

Kleine boodschapper zet alles in gang

Aanvankelijk zochten de onderzoekers naar behandelingen voor haarverlies bij mannen en vrouwen door gevoeligheid voor geslachtshormonen − zogeheten alopecia androgenetica.

Daarom maakten ze genetisch gemodificeerde muizen met hyperactieve cellen onderin de haarzakjes. Zo konden de onderzoekers stap voor stap het gecompliceerde proces achter haargroei volgen.

Op die manier kwamen ze erachter hoe de signaalstof SCUBE3, die geproduceerd wordt door de cellen in de haarzakjes, fungeert als een soort boodschapper die de omringende stamcellen vertelt dat ze moeten splitsen. En dat proces zet de groei van de haren in gang.

Je haar valt uit na vijf jaar

Muis met haartransplantatie

Het volgende onderdeel van de studie was om SCUBE3 direct in spuiten bij muizen met getransplanteerde menselijke hoofdhuidhaarzakjes. Volgens de onderzoekers stimuleerde de stof de haargroei aanzienlijk − zowel in het slapende mensenhaarzakje als in de muizenhaarzakjes daaromheen.

En hoewel de onderzoekers nog geen klinische proeven op mensen hebben uitgevoerd, denken ze dat er veelbelovende aanwijzingen zijn dat SCUBE3 of een soortgelijke stof gebruikt kan worden voor de behandeling van haarverlies.

‘Er is veel behoefte aan effectieve haarverliesbehandelingen. En een natuurlijke stof die door cellen in haarzakjes wordt aangemaakt, kan daarvoor een perfecte optie zijn’, vertelt Maksim Plikus van de universiteit van Californië, een van de onderzoekers achter het project in een persbericht.