Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onderzoekers: Grijs haar kan zijn kleur terugkrijgen

‘Een grijze haar is en blijft grijs.’ Zo dacht de wetenschap er altijd over. Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen.

Shutterstock

Kleurloze, stijve eiwitketens die opduiken tussen de ruim 100.000 andere haren op je hoofd.

Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van het gevanceerde verouderingsproces van het lichaam, en als een haarzakje eenmaal zijn kleur kwijt is, is er geen weg terug. Dat dachten wetenschappers tenminste altijd.

Begin 2020 kwamen stamcelonderzoekers van Harvard University erachter dat stress je letterlijk grijze haren kan bezorgen. En in mei 2020 ontdekten onderzoekers van Columbia University in New York dat de kleurloze haren hun kleur kunnen terugkrijgen als je je levensstijl aanpast en een tijdlang minder stress ervaart.

De route naar grijs haar

  1. Stamcellen in de bovenste huidlagen ontwikkelen zich tot melanineproducerende cellen: melanocieten. Die komen onder in het haarzakje terecht.

  2. De melanocieten vormen pigment, dat het haar zijn karakteristieke kleur geeft. De melanocieten vervoeren het pigment vervolgens naar de haren

  3. Met de jaren sterven de stamcellen af. Er worden geen melanocieten meer aangemaakt en het haar wordt grijs.

  4. Het proces verschilt per haarsoort en -zakje; niet alle haren worden tegelijkertijd grijs. Neushaar is vaak het eerst aan de beurt en dan hoofdhaar, baard, lichaamsbeharing en ten slotte de wenkbrauwen.

Haar gedroeg zich anders dan verwacht

In het recente onderzoek verzamelden de onderzoekers 397 haren van 14 proefpersonen met verschillende etnische achtergronden. Om de veroudering van het haar te onderzoeken keken ze in eerste instantie naar haren die aan het uiteinde kleur hadden en bij de wortel hun pigment hadden verloren.

Maar tot hun verrassing zagen ze onder de microscoop ook veel haren die juist bij de wortel kleur hadden en richting het uiteinde kleurloos waren. Precies het omgekeerde dus van wat ze hadden verwacht.

Een nadere analyse van de eiwitten in de haren wees uit dat de grijze delen van de haren een hoge concentratie mitochondriale eiwitten bevatten, die onder meer worden uitgescheiden als het lichaam stress ervaart en die tevens in verband worden gebracht met veroudering.

Wist je dat ... je haar in de zomer sneller groeit?

In de zomer creëert een combinatie van minder haren, een hogere temperatuur en meer voeding de ideale groeiomstandigheden voor het eiwit keratine, het belangrijkste bestanddeel van ons haar.

Stress gaat in je haar zitten

Naar aanleiding van hun ontdekking vroegen de onderzoekers de proefpersonen om precies aan te geven wanneer in de laatste 12 maanden ze de meeste en minste stress hadden ervaren.

En toen werd het pas echt interessant. Want met de wetenschap dat een mensenhaar gemiddeld 1,016 centimeter per maand groeit, konden de onderzoekers specifieke gebeurtenissen koppelen aan de hoeveelheid kleur in het haar.

De resultaten lieten zien dat de kleurloze gebieden in het haar samenvielen met perioden waarin de proefpersonen onder hoge druk hadden gestaan. Een goed voorbeeld was een 30-jarige vrouw, bij wie de haarmonsters een kleurloos gebied van circa 2 centimeter bevatten dat precies overeenkwam met een periode van twee maanden waarin ze van haar man gescheiden was geweest. Bij een andere proefpersoon kwam tijdens een vakantie van twee weken de kleur in meerdere haren terug.

De onderzoekers benadrukken dat ze alleen naar afzonderlijke haren hebben gekeken en dus nog niet kunnen vaststellen of je door te ontspannen de kleur in je gehele haardos kunt terugkrijgen. Maar volgens hen geeft het onderzoek aan dat de menselijke veroudering niet per se een lineair proces is en in sommige gevallen kan worden afgeremd of teruggedraaid.

Lees ook:

Lichaam

Onderzoekers: Het biologische geslacht bestaat niet

15 minuten
Lichaam

Onderzoekers: Vitaminepillen verlengen het leven niet

4 minuten
Lichaam

Onderzoekers: Daarom krijg je puistjes

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg