Shutterstock
baarmoeder

Nee, vrouwen hebben geen maagdenvlies dat scheurt bij de eerste keer seks

De mythe dat alle vrouwen geboren worden met een vlies dat de vagina bedekt, klopt niet. Sommigen hebben wel een hymen.

De meeste mensen denken dat het maagdenvlies een soort bedekking van de vagina is die scheurt als een vrouw voor het eerst seks heeft. Maar dat klopt niet.

Het woord maagdenvlies is nogal misleidend, want het gaat niet om een vlies dat de hele vagina afdekt. Daarom vinden onder meer verloskundigen het woord ‘hymen’ passender.

Onderzoek ontkracht daarnaast de mythe dat het hymen laat zien of een vrouw nog maagd is. Een vrouw met een niet of nauwelijks zichtbaar hymen kan nog net zo goed maagd zijn.

Weefsel heeft geen praktisch doel

Het hymen is een dun, elastisch stukje weefsel dat als een randje om de vagina zit. Het weefsel is niet bij iedereen even groot en heeft waarschijnlijk geen praktisch doel.

Onderzoekers denken dat het hymen uit extra weefsel bestaat dat is overgebleven na de ontwikkeling van de vagina in de foetale fase.

Hymens zijn heel verschillend

Er zijn veel verschillende typen hymen, en die blokkeren de vagina in verschillende mate.

© John R. Foster/Science Photo Library

1. Hymen is open

De meeste vrouwen hebben een hymen met een opening waar menstruatiebloed doorheen kan. Als het hymen dik is en de opening klein, is er een groter risico op pijn bij de eerste keer.

© John R. Foster/Science Photo Library

2. Het weefsel blokkeert

Soms blokkeert het weefsel de hele opening van de vagina, waardoor onder meer menstruatiebloed zich ophoopt. Die ophoping kan erg pijnlijk zijn, dus dan wordt het weefsel operatief verwijderd.

© John R. Foster/Science Photo Library

3. Extra weefsel zorgt voor gedoe

Een extra stuk weefsel in het midden kan zorgen voor twee openingen in plaats van een. In dat geval kan menstruatiebloed er lastig uit vloeien en worden penetratieseks en tampongebruik bemoeilijkt.

In zeldzame gevallen is het hymen wel degelijk een vlies dat de hele opening bedekt. Als dat vlies menstruatiebloed, tampons en penetratieseks blokkeert, wordt er een gaatje in gemaakt of wordt het operatief helemaal verwijderd.