Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Als je niest, sluit je je ogen zodat daar geen bacteriën in kunnen komen. Net zoals je anderen probeert te ontzien door tijdens het niezen je hand voor je mond te houden.

© Shutterstock // Aleksandra Suzi
Mens - Lichaam

Mythe ontzenuwd: je kunt wel niezen met je ogen open

Als je niest, doe je je ogen dicht omdat het lichaam zichzelf beschermt tegen de vrijkomende bacteriën. Dat het onmogelijk is om je ogen open te houden tijdens het niezen, blijkt echter een fabeltje.

Linn Michelle Teigen Johansen uit Noorwegen heeft ons via Facebook een video gestuurd met het bewijs dat ze zichzelf heeft leren niezen met haar ogen open:

Volgens allergiedeskundige David Huston van het Amerikaanse Texas A&M College of Medicine is het sluiten van je ogen tijdens het niezen een automatische reflex die iedereen in beginsel heeft.

Het doel van de reflex is de ogen te beschermen tegen dat wat tijdens de nies door de neus en mond naar buiten komt.

Je kunt die reflex echter afleren met een beetje oefening en wilskracht – zoals onze Noorse lezeres Linn in deze video aantoont.

Reflex is niet noodzakelijk

David Huston stelt ook vast dat het niet gevaarlijk is om je ogen open te houden tijdens het niezen. Dat verklaart waarom je met een beetje moeite de reflex kunt weerstaan:

‘Dat het überhaupt mogelijk is om met je ogen open te niezen toont aan dat het geen noodzakelijke handeling is voor het lichaam.’

Je ogen ploppen er niet uit

David Huston maakt meteen gehakt van een andere mythe: dat je ogen door de druk van de nies uit je hoofd schieten als je ze niet dicht houdt.

‘Er is weinig tot geen bewijs voor die bewering,’ zegt de allergiespecialist.

Hoewel de druk die bij een nies ontstaat groot is, is hij niet sterk genoeg om de ogen van hun plek te krijgen. De druk ontstaat in de kleinste bloedvaten van het lichaam en kan er in het ergste geval toe leiden dat adertjes in je ogen of gezicht kapotgaan.

Lees ook:

Lichaam

7 voordelen van lichaamsbeharing

2 minuten
Lichaam

7 verbluffende feiten over je ogen

5 minuten
Lichaam

8 dingen die je niet wist over niezen

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg