Shutterstock

Moet ik mijn tong poetsen?

Jaren geleden hadden tandenborstels soms een tongborstel op de achterkant. Maar is het nodig om je tong te poetsen?

Niet alleen je tanden kunnen bedekt raken met een laagje bacteriën. Je mond bevat 50 tot 100 miljard bacteriën, en een groot deel daarvan leeft op je tong.

De plaque die ze vormen, blijft aan je tong plakken en kan dus niet weggespoeld worden. Je moet het laagje eraf poetsen of schrapen. Uit enquêtes blijkt dat een op de twee mensen hun tong poetsen, maar heeft dat wel zin voor de mondhygiëne?

In een onderzoek werden 30 proefpersonen in twee groepen verdeeld. Eén groep poetste de tong, de tweede niet.

De onderzoekers hielden de plaquevorming op de tong bij en namen monsters van tong en tanden. Uit analyses bleek dat het reinigen van de tong het aantal bacteriën erop reduceerde, maar geen effect had op de vorming van tandplak.

Gaatjes en slechte adem

Uit een ander onderzoek, onder 60 mannen tussen de 20 en 55 jaar, blijkt echter dat het poetsen van de tong mogelijk gaatjes in je kiezen voorkomt. De bacterie Streptococcus mutans is een van de grootste veroorzakers van gaatjes, en de wetenschappers ontdekten dat een week lang twee keer per dag je tong poetsen het gehalte S. mutans in het speeksel beduidend terugdringt.

Bacteriële plaque op de tong is ook een hoofdoorzaak van slechte adem, en onderzoeken laten zien dat je de geur kunt verminderen door geregeld je tong te poetsen.