Shutterstock / Kateryna Kon

Mannenlever verandert bij ziekte van geslacht

Bij lever- en stofwisselingsziekten kan de mannenlever van geslacht veranderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, dat de deur opent naar hormoontherapie bij leververvetting en diabetes.

Een onderzoeksteam van Queensland University in Australië heeft ontdekt dat de mannenlever bij ziekte van geslacht kan veranderen.

Het team onderzocht wat verstoringen van de bioklok, het dag- en nachtritme van het lichaam dat onder andere slaap, honger en de hormoonbalans regelt, te maken hebben met zwaarlijvigheid, diabetes type 2 en leverziekten.

De proef werd eerst uitgevoerd op muizen. De genen in hun bioklok waren uitgeschakeld terwijl ze een vetrijk dieet kregen.

De controlemuizen kregen diabetes en niet-alcoholische leververvetting, maar de genetisch gemanipuleerde muizen vertoonden daar geen nadelen van, aldus de hoofdonderzoeker van de studie, Frederic Gachon.

‘We ontdekten ook dat de lever van de dikke mannetjesmuizen vervrouwelijkt waren, waarschijnlijk door de beschermende aard van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.’

Hormoontherapie kan de oplossing zijn

De lever is net als onze voortplantingsorganen seksueel dimorf: er zijn grote verschillen tussen de lever van mannen en vrouwen, en meer dan 1000 levergenen zijn geslachtsspecifiek.

Het team bekeek vervolgens een aantal stalen en ontdekte dat ook daarbij de lever vervrouwelijkt was.

‘Het lijkt erop dat de verstoring van de bioklok de lever beschermt door het gehalte van hormonen zoals groeihormonen, oestrogeen en testosteron te beïnvloeden,’ legt Gachon uit.

De inwendige fysiologische klok regelt verschillende biologische functies, zoals slaap, stofwisseling en hormoonafscheiding. Volgens het onderzoeksteam kan het verstoren van de bioklok helpen met het vertragen van ziekten door de metabolische routes aan te passen.

Leverziekte komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en treft circa een kwart van de volwassen bevolking.

‘In het licht van deze bevindingen onderzoeken we of gedragsmatige en hormonale interventies behandelingen voor leverziekte kunnen vormen,’ besluit Gachon.