Spaanse wetenschappers hebben onderzocht hoe een vezelrijk en plantaardig dieet de darmen beïnvloedt – waaronder de gasproductie.
Er werden 18 mannen van 18 tot 35 jaar onderzocht die zich moesten houden aan een standaard dieet of aan een grotendeels plantaardig dieet. Na een tijdje moesten ze overschakelen op het andere dieet.
De mannen werd ook gevraagd bij te houden hoeveel winden ze lieten per dag. Als de proefpersonen plantaardig aten, was dat ongeveer 17 keer per dag, terwijl de vleeseters maar zo’n 10 keer per dag een wind lieten.
De vegawinden waren niet alleen frequenter, maar bevatten ook tot wel 50 procent meer gas.
Blije darmen laten vaak winden
Volgens de onderzoekers zijn winden een goed teken. De vele vezels in fruit, groenten en bonen voeden de gezonde bacteriën in de darmen, en als de bacteriën de vezels afbreken, komen er gassen als waterstof, kooldioxide en methaan vrij. De druk in de darmen wordt door de gassen opgebouwd en dat zorgt voor een wind.
Waterstof, kooldioxide en methaan zijn praktisch geurloos, en daarom stinken winden van vegetariërs minder dan die van vleeseters. De vieze lucht komt namelijk door zwavelgassen, die vooral ontstaan tijdens de vertering van zwavelhoudende eiwitten in vlees.