Dieren in het wild eten als ze honger hebben en hoeven niet om hun gewicht te denken. Dat is bij ons mensen wel anders.
Uit een gloednieuw onderzoek uit de VS blijkt nu dat ’s avonds laat eten ongeveer het slechtste is wat we kunnen doen.
Het beïnvloedt je lichaam op een aantal manieren: het vergroot je eetlust en verandert je vetmetabolisme, zodat je je uiteindelijk hongeriger voelt en aankomt.
Vier uur maakt een aanzienlijk verschil
Het nieuwe onderzoek werd uitgevoerd bij 16 dertigers, die allemaal al een BMI van meer dan 28 hadden – op het randje van ernstig overgewicht.
De onderzoekers wilden kijken naar de onderliggende mechanismen die mogelijk kunnen verklaren waarom late maaltijden de kans op overgewicht vergroten.
’We ontdekten dat vier uur later eten een aanzienlijk verschil maakt. Dit geldt voor het hongergevoel, de manier waarop we calorieën verbranden en de manier waarop het lichaam vet opslaat,’ legt hoofdonderzoeker Nina Vujovic van de Harvard Medical School in Boston (VS) uit.
Bloedonderzoeken en vetmetingen
Alle deelnemers volgden nauwgezet een dieet en moesten twee verschillende experimenten uitvoeren.
In het ene experiment aten de deelnemers hun maaltijden op normale tijdstippen, terwijl in het andere experiment dezelfde maaltijden vier uur later werden genuttigd.
Ondertussen werden hun lichaamstemperatuur bepaald, hun hongergevoel vastgesteld, hun bloed afgenomen en hun energieverbruik gemeten.
De onderzoekers namen ook weefselmonsters om te zien hoeveel vet de deelnemers in hun lichaam hadden opgeslagen.
Veranderingen in hongerhormonen
Het bleek dat laat eten invloed had op twee hormonen die cruciaal zijn voor honger en lichaamsgewicht.
Een ervan heet leptine en bevordert de verzadiging. Het andere hormoon, ghreline, stimuleert het hongergevoel.
Door de spiegels van de twee hormonen en hun relatie te meten, ontdekten de onderzoekers dat laat eten een negatief effect had op de hormonen, wat leidde tot een verhoogd hongergevoel bij de deelnemers.
De late maaltijden hadden ook een vertragend effect op de calorieverbranding van de deelnemers, zodat ze meer vet opsloegen. Daarnaast hadden ze meer trek in vlees en zout eten. De zoutinname steeg met wel 80 procent.
Overgewicht en ziekte zijn met elkaar verbonden
De onderzoekers noemen zelf een aantal beperkingen van de studie, bijvoorbeeld dat het om een klein aantal deelnemers ging en dat die niet konden eten wanneer ze er zin in hadden, zoals mensen meestal doen, maar een schema moesten volgen.