Shutterstock

Kun je je tong inslikken?

Ik heb mensen horen zeggen dat het gevaarlijk is om je tong in te slikken. Maar kan dat wel, en zo ja, hoe?

Je kunt je tong alleen inslikken als die zozeer is losgescheurd dat hij niet meer goed vast in je mond zit.

Zolang de weefsels van de tong en de spieraanhechting in de onderkaak, het tongbeen en de schedelrand intact zijn, blijft hij in de mondholte.

Je tong kan wel ademhalingsproblemen veroorzaken.

Hij kan de ademhaling blokkeren als je buiten bewustzijn raakt, zoals voetballer Christian Eriksen die tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in elkaar zakte.

Dat kan ook gebeuren bij iemand met een epileptische aanval.

Als iemand het bewustzijn verliest, ontspannen alle spieren zich en verdwijnen veel van de natuurlijke reflexen van het lichaam.

Als diegene bewusteloos op zijn rug ligt, kan de tong door het gebrek aan spierspanning naar de keel zakken, tegen de huig achter in de mond rusten en de ademhaling blokkeren.

Tong brengt ademhaling in gevaar

De tong zit zo vast dat je hem niet kunt inslikken. Maar als de spieren ontspannen, kan hij de ademhaling blokkeren.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Tong zit vast

De tong is stevig verankerd in de mond, en in zijn normale positie laat hij de lucht uit neus en mond door naar de luchtpijp, ook als je op je rug ligt.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Tong zakt naar achteren

Als je je bewustzijn verliest en de acht spieren van de tong ontspannen, kan de tong naar achteren zakken en de luchtwegen blokkeren.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Stabiele zijligging opent keel

Als iemand in een stabiele zijligging wordt gelegd, valt de tong weer wat naar voren in de mond. Zo blokkeert hij de luchtpijp niet meer en kan de lucht weer vrij stromen.

Juist vanwege dit soort situaties is mogelijk de uitdrukking ‘je tong inslikken’ ontstaan, ook al is dat onder normale omstandigheden fysiek niet mogelijk.

Om te voorkomen dat de tong de luchtweg blokkeert, wordt iemand die bewusteloos is in een stabiele zijligging geplaatst.

In de stabiele zijligging kan de tong in de mondholte naar voren en naar opzij vallen.

De Deense voetballer Christian Eriksen verloor tijdens een voetbalwedstrijd op het EK het bewustzijn, waardoor zijn tong naar zijn keel kon zakken en de ademhaling had kunnen blokkeren.

© Shutterstock

Je legt iemand ook in een stabiele zijligging om te voorkomen dat hij in zijn braaksel stikt.

De positie voorkomt dat braaksel in de luchtpijp terechtkomt. Omdat de slikreflexen van een bewusteloze persoon niet meer werken, zou hij er anders in kunnen stikken.