Shutterstock

Kun je allergisch zijn voor kou?

Als ik buiten ben geweest terwijl het vriest, wordt mijn huid rood en jeukerig – kan dit een allergische reactie op de kou zijn?

Als je in de kou bent geweest en last krijgt van een branderige, jeukende, rode en/of opgezette huid, dan heb je mogelijk kou-allergie, ofwel koude-urticaria.

De allergie is er in twee varianten: aangeboren en niet-aangeboren. Bij de laatste treden de symptomen 5-10 uur na blootstelling aan de kou op en duren ze meestal 1-2 uur. De erfelijke variant is lastiger te ontdekken, want de symptomen verschijnen pas na 1-2 dagen maar duren net zo lang.

De allergische reactie wordt uitgelokt door koud water, vorst of koud eten en drinken. Vooral zwemmen in ijskoud water of bijtende koude wind zijn triggers. In een heel enkel geval kan de kou leiden tot een zeer lage bloeddruk, flauwvallen of een zogeheten anafylactische shock, die levensbedreigend kan zijn.

Vooral een kwaal bij jonge vrouwen

Slechts 0,05 procent van de bevolking heeft de vreemde allergie, die vooral jonge vrouwen treft. Bij veruit de meeste mensen is de aandoening niet aangeboren – het erfelijke type is zeer zeldzaam.

De symptomen van kou-allergie zijn vooral een jeukende uitslag op de handen en benen en in het gezicht.

© Shutterstock

Het precieze mechanisme van kou-allergie is nog onbekend, maar net als bij andere allergieën gaat het erom dat het immuunsysteem sterk reageert, waarbij onder meer histamine vrijkomt.

Naast antihistaminica helpt het ook om koude lucht en koud water te vermijden. Vaak gaat de allergie binnen een paar jaar vanzelf over.