Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

man met bierbuik

Krijg je een bierbuik van te veel bier?

FEIT OF FICTIE: Het woord ‘bierbuik’ suggereert dat je van veel bier een buikje krijgt. Maar is er wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat de calorieën in bier zich voornamelijk manifesteren als buikvet?

Shutterstock

In een groot Duits onderzoek volgden wetenschappers 20.000 mannen en vrouwen acht jaar lang, tot 2009, en vergeleken hun bierconsumptie met hun gewicht en taille. De conclusie luidde dat mannen met een dikke buik meer calorieën innamen dan ze verbruikten, of die calorieën nu van bier kwamen of niet.

Locatie van vet is genetisch bepaald

Bij mannen gaan de overtollige kilo’s op genetische gronden vooral in het buikvet zitten, en bij vrouwen zorgen de geslachtshormonen ervoor dat het grootste deel van het vet op heupen, billen en dijen terechtkomt.

Dat was een van de oorzaken dat er bij vrouwen geen verband werd gevonden tussen bierconsumptie en een bierbuik. Een andere oorzaak was dat de vrouwen gewoon niet veel bier dronken.

Van taart en wijn kun je ook een ‘bierbuik’ krijgen

Met name mannen kunnen dus waarschijnlijk net zo goed een bierbuik krijgen van veel taart eten als van veel bier drinken.

Ook zijn er geen aanwijzingen dat je van bier een dikkere buik krijgt dan van een vergelijkbare alcoholconsumptie in de vorm van wijn.

Weliswaar zitten er in een biertje ongeveer vijf keer zo veel dikmakende koolhydraten als in een glas rode wijn, maar beide bevatten dezelfde absolute hoeveelheid alcohol, die verantwoordelijk is voor verreweg het grootste deel calorieën.

Lees ook:

Bloedsomloop

Krijg je snel blauwe plekken? Hierdoor komt het

5 minuten
bloedgroepen TOP
Bloedsomloop

Je bloedgroep bepaalt hoe gezond je bent

3 minuten
Mand lugter grimt af sved, fordi han har tre bakterier i sin armhule.
Lichaam

Daarom ruikt ons zweet verschillend

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg