Klopt het dat ... sommige mensen zwarte botten hebben?

Ik heb gelezen dat sommige mensen zwarte botten en tanden hebben, in plaats van witte. Kan dit kloppen?

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Zwarte botten klinkt als iets uit een horrorfilm, maar voor een kleine groep mensen is het realiteit.

Het vreemde verschijnsel komt voor bij patiënten die behandeld zijn met het middel minocycline. Dat middel is zowel antibacterieel als ontstekingsremmend en wordt daarom gebruikt als antibioticum en tegen artritis, acne en andere ontstekingen.

Minocycline heeft echter wel bijwerkingen, en patiënten riskeren verkleuring van weefsels en organen, waaronder de huid, lippen en ogen, maar ook de tanden en botten.

De verkleuring kan zwart, grijszwart, grijs, blauwgroen of bruinachtig zijn.

Terwijl de verkleuring van de huid weer kan verdwijnen, is die bij botten en tanden blijvend. Onderzoekers schatten dat ruim 20 procent van de patiënten die meer dan vier jaar minocycline hebben gebruikt, verkleuring in de mond of botten krijgt.

Vitamine beperkt de verkleuring

De meeste gevallen van verkleurde tanden worden bij de tandarts ontdekt, terwijl zwarte botten vaak pas worden opgemerkt tijdens een operatie.

Een donkerdere kleur van weefsel is vaak een slecht teken, maar verkleuring door het middel minocycline lijkt niet schadelijk te zijn. Als je minocycline moet nemen van je dokter, kun je het beste vitamine C bijslikken, want daarmee verklein je de kans op verkleuringen.

Medicatie voor artritis kleurt botten zwart

Het afbreken van het middel minocycline tegen artritis en ontstekingen kan de botten zwart kleuren.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Minocycline dringt door

Het medicijn minocycline (rood) lost op in vet en dringt daarom makkelijk door in weefsels en lichaamsvloeistoffen. Het bindt aan hemoglobine in het bloed en collageen in de botten.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Afbreken kleurt het weefsel

In het bot komt minocycline in contact met zuurstof en wordt het afgebroken. Hierdoor ontstaan zogeheten kinine-achtige stoffen, die zich in het bot ophopen en verkleuring veroorzaken.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Belangrijke vitamine beschermt

De vorming van de kinine-achtige stoffen in de botten is te voorkomen met vitamine C. Die werkt als antioxidant en vertraagt de oxidatie van minocycline – en dus de verkleuring.