Klopt het dat je haar in één nacht wit kan worden?

De Franse koningin Marie Antoinette zou de avond voor haar onthoofding in 1793 wit haar hebben gekregen. Is dat wel mogelijk?

Marie-Antoinette was oorspronkelijk rossig, maar zou de nacht voor haar executie wit haar hebben gekregen.

© HERITAGE IMAGES/GETTY IMAGES

Koningin Marie Antoinette en anderen zouden volgens de historische overlevering de nacht voor hun executie wit haar hebben gekregen.

Wat de overleveringen met elkaar gemeen hebben, is dat deze personen te maken hadden met een ernstig psychologisch trauma.

Schaamhaar werd wit

In sommige gevallen werd niet alleen het hoofdhaar wit. Een artikel uit 1902 in het British Medical Journal beschrijft hoe een jonge vrouw ontdekte dat haar schaamhaar wit was geworden, de dag nadat ze een andere vrouw vermoord had zien worden.

Het punt is dat alleen de wortel van de haar, die in de huid zit, leeft. De haar zelf is een dode buis gevuld met kleurstof.

Het haar kan dus alleen vanaf de wortel van kleur veranderen als het uitgroeit – en dat duurt niet één nacht, maar weken of maanden.

Kleur trekt uit de haarwortels

Met de jaren neemt de productie van kleurstoffen in de haarwortels af, waardoor het haar steeds lichter wordt.

Hårsæk
© Claus Lunau

1. Haarwortel mengt de kleur

De haarwortels bevatten speciale pigmentcellen, melanocyten, die melanine produceren. De combinatie van de varianten van dit pigment bepaalt onze haarkleur.

Hårsæk
© Claus Lunau

2. Kleur groeit met het haar mee

De haarwortels brengen de kleurstof over op de groeiende haren. De haarschacht bestaat verder alleen uit het kleurloze eiwit keratine, dus zonder de melanine uit de haarwortels zou het haar kleurloos zijn.

Hårstrå
© Claus Lunau

Toevoer van kleur stopt

Met de jaren worden de melanocyten in de haarwortels minder actief, en krijgen de haren minder melanine. Het haar wordt daardoor lichter, tot de melanineproductie helemaal stopt en het haar wit wordt.

Bij mensen met alopecia areata kan de haardos echter sneller van kleur veranderen. De aandoening veroorzaakt verstoringen in het immuunsysteem, dat als gevolg daarvan delen van het lichaam – vooral het haar – afstoot.

De foto rechts is genomen zes maanden nadat deze patiënt de ziekte alopecia areata kreeg.

Om onbekende redenen treft de ziekte vooral gepigmenteerd haar. Grote delen van het gekleurde haar vallen dan uit, en dit kan binnen een paar uur gebeuren. Het resultaat: veel dunner, maar ook veel lichter haar.