Je winden zijn brandgevaarlijk: darmbacteriën produceren allerlei brandbare gassen, vooral waterstof en methaan.
Stinkende winden zijn meestal zeer licht ontvlambaar. Ze bevatten waterstofsulfide, dat niet alleen naar rotte eieren stinkt, maar ook erg brandbaar is.
Hoeveel gassen een wind bevat, wisselt sterk. Het is afhankelijk van wat je gegeten hebt en de hoeveelheid en het type darmbacteriën. Niet alle winden zijn dan ook even ontvlambaar.
Waterstof is het brandbaarste darmgas. Zelfs in zeer lage concentraties tot 4 procent kun je het in brand steken.
Darmbacteriën produceren veel waterstof als ze vezels van bijvoorbeeld bonen afbreken. Afhankelijk van de hoeveelheid vezels die je eet, kunnen winden tussen de 8 en de 63 procent waterstof bevatten. Gemiddeld vormen waterstof, methaan en koolstofdioxide samen 75 procent van een wind.
Vlam gaat snel uit
Als je een wind laat, vermengen de darmgassen zich met zuurstof uit de lucht: een brandbare cocktail.
De vlam blijft echter niet lang in stand, want waterstof brandt zeer snel, en een wind bevat gemiddeld maar 100 ml.
Het lijkt misschien een grappig experiment, maar het is niet aan te raden om een wind aan te steken. De steekvlam kan ernstige brandwonden aan de anus veroorzaken.