Kim Jong-nam gedood met akelig zenuwgif

Volgens Maleisische autoriteiten stierf de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider aan het uiterst gevaarlijke zenuwgif VX – een van de krachtigste zenuwgiffen die er bestaan.

Kim Jong-nam in 2010 tijdens een bezoek aan Macau.

© Polfoto

Op 13 februari werd Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, van achteren overvallen door twee vrouwen op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië.

De vrouwen wreven iets wat op een vaatdoek lijkt in het gezicht van Kim Jong-nam, en volgens CNN stierf hij 20 minuten later.

Zenuwgif in gezicht gevonden

Volgens de Maleisische autoriteiten zijn er sporen van het zenuwgif VX op het gezicht en in de ogen van Kim Jong-nam gevonden.

Maar wat is VX en hoe werkt het?

Het gif is volgens de Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC het meest potente van alle zenuwgiffen. Het is dodelijk zodra het in contact komt met de huid – ook als die meteen gespoeld wordt.

De moleculaire structuur van VX.

© Wikimedia

Eén druppel is dodelijk

Het gif heeft de consistentie van olie, en één zichtbaar druppeltje van VX – circa 10 mg – is al een dodelijke dosis.

VX is geur- en smaakloos en heeft een amberkleurige gloed. En zoals de benaming ‘zenuwgif’ al aangeeft, heeft VX het gemunt op het zenuwstelsel.

Welk gif is het gevaarlijkst, en is het door de mens gemaakt? Hier vind je het antwoord op vragen over de giftigste stoffen op aarde.

VX veroorzaakt spierkramp

VX remt het enzym acetylcholinesterase, dat normaal gesproken acetylcholine afbreekt. Deze chemische stof brengt zenuwsignalen over op de spieren.

Als acetylcholine niet wordt afgebroken, komen de spieren in een hulpeloze toestand: ze blijven samengetrokken.

Het slachtoffer komt om het leven doordat de ademhaling stokt.

Andere symptomen van het dodelijke gif zijn kramp, schuim om de mond, een blauwige huid en een snelle ademhaling.