Als je je mond wijd opendoet en in de spiegel kijkt, zie je misschien de twee nootvormige bolletjes lymfeweefsel achter in je keel: de amandelen.
Bij veel mensen worden de keelamandelen eruit gehaald omdat ze ontstoken en opgezwollen zijn. Maar de amandelen zijn onderdeel van je afweersysteem en vangen virussen en bacteriën voordat die via je mond het lichaam binnengaan en je ziek maken.
De amandelen beschermen ons onder andere door witte bloedlichaampjes aan te maken, die het lichaam helpen om ziekten te bestrijden.
Ingreep is ruim 3000 jaar oud
De amandelen variëren in grootte van persoon tot persoon en zijn op je derde relatief het grootst. Ze worden dan ook het meest verwijderd bij kleine kinderen, als ze vaak ontstoken zijn of pijn doen.
Het verwijderen van amandelen werd ruim 3000 jaar geleden voor het eerst beschreven. Tegenwoordig worden ze meestal onder narcose weggebrand of -gesneden.
Er was onder artsen en onderzoekers lange tijd discussie over de vraag in hoeverre mensen zonder amandelen een slechter afweersysteem hebben. Onderzoek duidt erop dat kinderen bij wie de amandelen zijn weggehaald meer risico hebben op ziekten als griep en astma.