Zo voorkom je een kater

Een kater is een en al ellende. Hier zijn een stel tips om hoofdpijn na een avondje doorzakken te voorkomen.

Photo by Michael Discenza on Unsplash

Feestjes zijn natuurlijk hartstikke leuk en gezellig. Maar als je net iets te lang blijft hangen, kan het de volgende dag lijken of iemand je hoofd met een drilboor bewerkt.

Als dit je wel eens overkomt – of als je iemand kent die een buurman heeft die het wel eens overkomt – dan kun je onderstaande adviezen ter harte nemen. We beloven niet dat je de volgende dag zo fris als een hoentje zult zijn, maar een combinatie van deze middeltjes zou het leed in ieder geval moeten verzachten.

1. Waardoor krijg je een kater?

Alcohol bestaat uit ethanol en kleine hoeveelheden methanol. Van de ethanol word je dronken, en van de methanol krijg je hoofdpijn doordat er een gifstof ontstaat als het afgebroken wordt.

Ethanol en methanol worden door dezelfde enzymen in de lever afgebroken, maar niet even snel.

Methanol doet er langer over om afgebroken te worden, en als de ethanol op is, wordt de methanol sneller afgebroken, waardoor de concentratie van de gifstof stijgt. Het resultaat is een kater.

Doordat het methanolgehalte per alcoholische drank verschilt, maakt het wel degelijk uit wat je drinkt, en kan zelfs een klein beetje alcohol al tot een kater leiden.

2. Zo voorkom je een kater

Drink veel water!

Je kunt een kater voorkomen, of in ieder geval flink verzachten, door water te drinken. Heel veel water, de hele avond door. Daarmee voorkom je dorst, en vooral uitdroging de volgende ochtend.

Sluit de avond af met een sportdrankje, dat zouten en druivensuiker bevat.

En drink een GROOT glas water vlak voordat je je roes uit gaat slapen. Als je dat nog lukt tenminste.

Drink niet op een lege maag

Alcohol komt sneller in je bloedbaan als je maag leeg is. Als je tijdens de maaltijd drinkt, wordt de opname van alcohol vertraagd door het eten.

Drink lichtgekleurde dranken

Beperk je tot dranken met een lichte kleur, zoals witte wijn, wodka of jenever, en vermijd donkere dranken als rode wijn, whisky, rum en cognac. Donkere dranken bevatten meer gifstoffen als methanol.

Het methanolgehalte van whisky is bijvoorbeeld vier keer zo hoog als dat van wodka.

Als je een vrouw bent, moet je proberen iets minder te drinken dan de mannen. Het vrouwelijk lichaam bevat minder water, waardoor dezelfde hoeveelheid alcohol tot een hoger promillage leidt.

3. Zo kom je van een kater af

Drink water!

Als het inmiddels te laat is om een kater te voorkomen, is het nog steeds een goed idee om veel water te drinken.

Alcohol heeft een uitdrogend effect op het lichaam. Als je gedronken hebt, maken de nieren te veel urine aan, waardoor je meer vocht kwijtraakt dan je binnenkrijgt. Daardoor droog je uit, en dat leidt niet alleen tot dorst, maar ook tot hoofdpijn. Blijf dus veel water drinken, en melk helpt ook.

Je hebt misschien vooral trek in een kop koffie als je met een kater wakker wordt, maar dat is een slecht idee: ook koffie werkt uitdrogend. Thee is beter.

Eet gezond

Een vette hamburger met patat is wellicht waar je het meeste zin in hebt, maar vet eten dat zwaar op de maag ligt kun je beter links laten liggen, want het kan misselijkheid bevorderen. Hou het bij bananen, soep of yoghurt.

Drink één biertje

Eén biertje de volgende ochtend kan helpen: een kleine dosis verse alcohol dempt de afbreking van methanol, zodat de concentratie gifstoffen die worden afgescheiden daalt.

Volgens sommige artsen is een banaan-wodkasmoothie trouwens beter dan een biertje. Banaan stimuleert de aanmaak van de kalmerende stof serotonine, en het scheutje wodka verlaagt de productie van de gifstoffen die een kater veroorzaken.

Slaap uit

Naast uitdroging speelt ook slaapgebrek een rol bij het ontstaan van een kater. Draai je nog een keer om. Na een avondje uit val je niet zo makkelijk in een diepe slaap, die je lichaam wel nodig heeft.

Slik hoofdpijnpillen

Neem paracetamol, dat is het beste voor je maag.

Ga sporten ... later

Je bevordert de afbraak van alcohol niet door te dansen of anderszins te bewegen, dus wacht even met naar de sportschool gaan. Beweging belast het lichaam en vooral de lever zwaarder, waardoor de gifstoffen uit de alcohol zelfs langzamer worden afgebroken.

Frisse lucht helpt echter wel, dus maak eventueel een wandelingetje.

Lees ook:

Lichaam

Daarom verslik je je

3 minuten
fingerprint
Lichaam

Kan je vingerpatroon verdwijnen?

0 minuten
Lichaam

Focus op het inwendige oog

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!