Shutterstock

Je lichaamstemperatuur is niet meer 37 graden

Onderzoek wijst uit dat onze gemiddelde lichaamstemperatuur sinds de 19e eeuw geleidelijk is gedaald. Dat betekent dat je lichaamstemperatuur niet meer 37 °C is.

We moeten wennen aan een koelere realiteit.

Onderzoek van Stanford University, VS wijst namelijk uit dat onze gemiddelde lichaamstemperatuur sinds de 19e eeuw geleidelijk is gedaald.

Daarom is die nu niet meer 37 °C, maar slechts 36,6 °C.

Half miljoen metingen tonen daling aan

In de loop der jaren hebben meerdere onderzoekers zich kritisch uitgelaten over de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 °C, omdat de technologie op het gebied van temperatuurmeting sterk is verbeterd sinds 1851, toen de Duitse arts Carl Reinhold August Wunderlich de normale waarde voor een gezonde kerntemperatuur bij de mens bepaalde.

Daarom besloten de onderzoekers van de Stanford University verschillende datasets uit de jaren 1860-2017 te onderzoeken, met in totaal een half miljoen temperatuurmetingen.

Het resultaat liet duidelijk zien dat onze lichaamstemperatuur is gedaald.

Mannen die in 2000 zijn geboren, zijn gemiddeld 0,59 graden kouder dan mannen die begin 19e eeuw werden geboren. Voor vrouwen is het cijfer 0,32 graden, maar bij hen is de eerste meting pas geregistreerd in 1890.

Oorzaak ligt in onze ontwikkeling

Het ligt voor de hand om te denken dat de metingen van Carl Reinhold August Wunderlich niet klopten. Maar dat is niet de oorzaak van de temperatuursdaling.

Die ligt volgens de onderzoekers namelijk in onze eigen ontwikkeling. Er is veel veranderd in onze manier van leven en ons dieet, wat invloed heeft op de lichaamsfuncties.

Bovendien hebben vaccins en antibiotica onze afweer tegen ziekten versterkt. Daardoor is het aantal ontstekingen in ons weefsel verminderd en is het voor ons lichaam minder noodzakelijk om de temperatuur te verhogen.

Toekomst kan nog kouder worden

Alles duidt erop dat onze lichaamstemperatuur nu 36,6 °C is, maar toch moeten we misschien niet te veel wennen aan dat getal.

Want volgens de onderzoekers lijkt het er niet op dat de tendens binnenkort stopt. En hoewel er natuurlijk een grens is aan hoe koud we kunnen worden, is het nog onzeker waar die ligt.

Je kerntemperatuur beschermt je lichaam

Alle vogels en zoogdieren hebben een hoge, stabiele kerntemperatuur, aangezien we warmbloedige organismen zijn die onze temperatuur niet laten bepalen door de omgeving.

Onze spieractiviteit en de verbranding van ons voedsel houden ons warm, en de hersenen zorgen ervoor dat de temperatuur stabiel blijft.

Als onze temperatuur sterk zou gaan schommelen, zou dat namelijk erg schadelijk zijn voor de organen.

Hypothalamus is de thermostaat van het lichaam
© Shutterstock/Sebastian Kaulitzki

Hypothalamus is de thermostaat van het lichaam