Shutterstock

Is zonnebrandcrème bederfelijk?

Zonnebrandcrème kan ongeopend wel een paar jaar goed blijven, waarna het effect afneemt. Maar je moet de tube wel op de juiste manier bewaren.

Zonnebrandcrème verliest op den duur zijn effect. De factor, die aangeeft hoeveel uv-straling van de zon de crème tegenhoudt, wordt met de tijd lager.

Daarom heeft zonnebrand net als voedsel een houdbaarheidsdatum. Dat is doorgaans minimaal drie jaar na productie, maar vaak neemt de houdbaarheid aanzienlijk af als de fles of tube eenmaal open is.

Zonlicht ketst af of wordt opgenomen

Zonnebrandcrème kan zonlicht op verschillende manieren pareren.

© Oliver Larsen

Minerale zonnebrandcrème

werkt doordat deeltjes erin, zoals titaniumoxide en zinkoxide, een fysiek schild vormen dat de uv-straling van de huid laat afketsen.

© Oliver Larsen

Chemische zonnebrandcrème

werkt doordat organische moleculen van stoffen als oxybenzone de uv-straling absorberen en als warmte afstaan voordat ze de huid bereiken.

Hoge temperaturen beschadigen ingrediënten

De meeste zonnebrandcrèmes blijven minstens twee jaar actief als je ze goed bewaart. Hoge temperaturen, direct zonlicht gedurende langere tijd en vorst zijn slecht voor de werkzame stoffen in de crème.

Dat zijn bijvoorbeeld zinkoxide of titaniumdioxide, die uv-straling tegenhouden.

Zonnecrème die over de datum is, is doorgaans alsnog beter dan niets, maar houd er rekening mee dat de beschermingsfactor wel 99 procent lager kan zijn dan aangegeven, waardoor je dus toch kunt verbranden.