Een wind laten is vaak gênant en wordt niet gewaardeerd. Niemand wil in een walm van andermans darmgassen zitten. Daarom hebben de meeste mensen de sociale reflex om het anale kanaal aan te spannen, zodat je geen wind laat tijdens een sollicitatiegesprek of eerste date.
Winden ontstaan bij de afbraak van eten, waarbij bacteriën in de dikke darm gassen als methaan, waterstof, kooldioxide en waterstofsulfide produceren. De gassen verhogen de druk in de darm, die er 5-15 keer per dag wat uitlaat om de druk te verminderen.
Maar als je winden inhoudt, blijft de druk stijgen. Dat kan resulteren in ongemak, oprispingen, een opgeblazen gevoel, buikpijn en onbedwingbare winden.
Winden inhouden is mogelijk ook een belangrijke factor bij het ontstaan van diverticulitis – een darmziekte waarbij een divertikel ontstoken raakt. Dit verband kan echter nog niet definitief worden aangetoond.
Je ademt winden uit
Als het anale kanaal geblokkeerd is, wordt een deel van de gassen via een andere weg uitgescheiden. Door de verhoogde druk in de darm worden de gassen door de darmwand naar buiten gestuwd en komen ze in de bloedbaan terecht. Vandaar gaan ze omhoog naar de longen, waarna je ze uitademt.