Shutterstock

Is bloed geven gezond?

Bloeddonors redden levens, maar worden ze zelf ook gezonder van bloed geven?

Als je lang wilt leven, word dan bloeddonor. Dat is de conclusie van een grote Deens-Zweedse studie.

Ruim 1 miljoen donors namen deel aan de studie, waaruit bleek dat de sterftekans afneemt met het aantal jaarlijkse donaties. Voor elke extra eenheid bloed die een donor geeft, daalt het sterftecijfer zelfs 18,6 procent.

De oorzaak kan zijn dat bloed geven beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Maar de wetenschap is er nog niet over uit.

Donors over het algemeen gezonder

In 2022 analyseerden Nederlandse onderzoekers de wetenschappelijke literatuur op dit gebied, en 9 van de 14 studies bleken positieve effecten van bloeddonatie te melden.

Maar ze keken niet naar het ’gezondedonoreffect’. Donors zijn gemiddeld gezonder dan de rest van de bevolking, wat tot verkeerde interpretaties kan leiden.

Zo daalde het jaarlijks lagere sterftecijfer in de Deens-Zweedse studie van 18,6 tot 7,5 procent nadat rekening gehouden was met de betere gezondheid van donors.

Hoewel het positieve effect van bloeddonatie op het hart en vaatstelsel misschien niet zo groot is als eerst gedacht, zijn bloeddonors ook in andere opzichten gezonder.

Studies tonen aan dat goede daden over het algemeen heilzaam zijn. Zo leidt het helpen van mensen in nood tot minder stress en een beter humeur.