Hoe verwijder ik klitten uit mijn haar?

Als ik het klitterige haar van mijn dochter borstel, schreeuwt ze het uit. Is er een manier om klitten te verwijderen?

© Shutterstock

Zoals ouders van kinderen met lange haren weten, krijg je klitten het best uit het haar door de puntjes te borstelen en daarna langzaam en met korte slagen naar de hoofdhuid te werken.

Onderzoekers van Harvard in de VS hebben nu uitgevogeld waarom dat zo werkt.

De onderzoekers versimpelden het borstelprobleem met wiskundige formules en bekeken twee haren die om elkaar heen waren gewikkeld in een zogeheten dubbele helix. Daarna konden ze met onder meer geometrische methoden de optimale lengte en kracht voor de borstelslagen berekenen.

Te korte slagen maken het borstelproces te lang, terwijl te lange slagen het borstelen pijnlijk maken.

Robot berekent de perfecte borstelmethode

Hoe lang en krachtig de borstelslagen precies moeten zijn, hangt af van hoe lang en krullerig het haar is, en ook iemands pijngrens speelt een rol.

Onderzoekers van het MIT (Massachussetts Institute of Technology) hebben op basis van de wiskundige formules een borstelrobot gemaakt, RoboWig, die het personeel in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen een handje moet helpen.

Kappersrobot kamt je klitterige manen

De robot RoboWig is uitgerust met een camera en sensoren die de belasting tijdens het borstelen meten.

© YouTube

1. Robot bepaalt het haartype

De robot scant het haar in zwart-wit, zodat de software de haarstructuur kan analyseren. Een algoritme verwijdert alle overbodige informatie, en alleen de haarlijnen blijven over.

© YouTube

2. Borstelplan wordt gemaakt

Als het haartype is bepaald, gebruikt de robot wiskundige formules om te berekenen hoe lang en hoe krachtig de borstelslagen idealiter moeten zijn.

© YouTube

3. Het haar wordt uitgekamd

De robot gebruikt een zachte borstel en sensoren die kracht meten, om zo de borstelslagen in de gaten te houden. Als de slagen pijnlijk zijn, maakt de robot ze korter.

De robot heeft vooralsnog alleen poppen met een pruik behandeld, maar de onderzoekers willen hem graag op mensen testen om te ontdekken hoe de mechanische borstel aanvoelt.