Hoe kom ik van mijn zweetgeur af?

Ik merk aan mijn collega’s dat ze vinden dat ik naar zweet ruik. Maar waarom stinkt zweet en kun je het vermijden?

Vrouw knijpt haar neus dicht

Error in rendering text item widget:

       Niet je zweet stinkt, maar [bacteriën](https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0966842X13000395 {"target":"_blank"}) op je huid stinken. Als de zogeheten apocriene klieren vocht afscheiden met vetten en afvalstoffen, breken bacteriën dat af.

De biochemie daarvan is nog niet helder. Maar we weten wel dat organische verbindingen, zoals vetzuren en thiolen (alcoholachtige stoffen), [hierbij betrokken zijn](https://www.jbc.org/article/S0021-9258(20)86555-7/fulltext {"target":|231c721ae2d166f9680e8cabd3ee0ba5}).

De apocriene klieren zitten in de haarzakjes in de oksels en liezen, op de hoofdhuid, rond de navel en de anus, op de schaamlippen bij vrouwen en op de balzak bij mannen.
     

De klieren worden pas in de puberteit geactiveerd. Daarom ruiken jongere kinderen niet naar zweet, hoe hard ze ook rondrennen.

Genen, voedsel en zeep bepalen zweetgeur

Ons zweet ruikt niet hetzelfde, en onderzoekers zijn er vrij zeker van dat de geur deels genetisch bepaald is.

Als je je rond je apocriene klieren hebt gewassen met een antibacteriële zeep, duurt het enkele uren en vaak wel een halve dag voordat mensen om je heen de geur van de bacteriën waarnemen.

Een reeks voedingsmiddelen bevordert de zweetlucht, waaronder uien, knoflook, kool, broccoli, rood vlees en sterk gekruid voedsel.

Andere onderzoeken tonen aan dat bijna alle vruchten, veel groenten, sommige vetten en eieren ervoor zorgen dat zweet juist beter ruikt.

Als je zweet plotseling sterker of anders gaat ruiken dan voorheen, kan dat een teken zijn van stress of ziekte.

4 liter kun je in een uur zweten bij keihard werken in grote hitte