Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

freediver breathing
Mens - Lichaam

Hoe houdt een duiker zijn adem zo lang in?

Hoe kan een duiker zonder persluchtflessen zijn adem zo lang onder water inhouden, en hoe lang kan hij zonder zuurstof?

Normaal haal je ongeveer eens in de vier seconden adem, maar getrainde vrijduikers kunnen hun adem meer dan tien minuten inhouden en slaan daarmee zo’n 150 ademhalingen over.

Dat vergt veel van het lichaam, dat niet alleen veel minder zuurstof krijgt, maar ook moet omgaan met het melkzuur dat de spieren produceren als ze zonder zuurstof werken.

Ook de geest moet hard werken om de angst voor de duikersdood te bezweren: het hart van een duiker die niet ontspannen is, gaat sneller slaan van de stresshormonen en dan is zijn zuurstof sneller op.

Verschillende ademhalingstechnieken

Naast geestelijke en lichamelijke training oefent een vrijduiker ook zijn zogeheten duikreflex – de adem inhouden en het met weinig zuurstof zien te redden - via een aantal ademhalingstechnieken.

Eén zo’n oefening is dat de duiker zijn adem een minuut inhoudt terwijl hij in rust is. Zonder in te ademen moet hij nu zo lang mogelijk gaan lopen. Daarna ademt hij diep in en probeert hij zijn ademhaling weer onder controle te krijgen. Na een paar minuten herhaalt hij deze oefening. Vlak voor een wedstrijd doet hij een reeks oefeningen om de stofwisseling, hoeveelheid kooldioxide in het bloed, ademhaling en hartslag op een lager pitje te zetten. Daarvoor moet hij beurtelings zijn adem inhouden, diep inademen en hyperventileren.

Zo bereidt hij zijn lichaam voor op minder zuurstof. De technieken worden niet alleen gebruikt bij het vrijduiken, maar ook bij sporten als onderwaterrugby.

Reflex helpt duiker met druk en zuurstof

De bloedvaten in armen, benen en andere niet-vitale lichaamsdelen trekken zich samen om geen zuurstof te verbruiken. Het bloed leidt zuurstof naar vitale organen in de borst en buikholte.

De milt krimpt en pompt de bloedsomloop vol opgeslagen rode bloedlichaampjes, zodat er meer zuurstof kan worden rondgebracht.

De longen krijgen in hun luchtzakjes bloedplasma, zodat ze stijf worden en niet inklappen onder de hoge druk in het water.

Het hartritme daalt, het bloed stroomt langzamer en de lichaamscellen krijgen minder makkelijk toegang tot zuurstof.

Lees ook:

Lichaam

Onderzoekers: Het biologische geslacht bestaat niet

15 minuten
Lichaam

Onderzoekers: Vitaminepillen verlengen het leven niet

4 minuten
Lichaam

Zo voorkom je slechte adem

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg