Help de onderzoekers: Blijf 60 dagen in bed

Een Frans onderzoeksteam wil onderzoeken welk effect gewichtloosheid op het lichaam heeft. Daarom worden er nu mannen gezocht die vrijwillig twee maanden in bed willen blijven – voor een aardig sommetje welteverstaan.

Slapende man
© Shutterstock

Blijf 60 dagen in bed en verdien 16.000 euro.

Onderzoekers van het Franse onderzoeksinstituut voor ruimtegeneeskunde, Medes, zoekt 24 gezonde mannen voor een droombaan – letterlijk dan.

Het experiment moet de omstandigheden nabootsen waarin het lichaam wordt blootgesteld aan een te geringe zwaartekracht.

Minstens één schouder in bed

Het ligonderzoek vindt plaats op aarde. Maar ondanks de zwaartekracht van de aarde krijgen de onderzoekers door die twee maanden horizontaal een idee van wat gewichtloosheid in de ruimte doet met het lichaam.

In de twee weken voorafgaand aan die 60 dagen willen de wetenschappers de deelnemende mannen aan een aantal lichamelijke onderzoeken onderwerpen. Na afloop van de proef zullen ze die onderzoeken weer doen, waaruit moet blijken wat de gevolgen zijn van twee maanden in bed.

Tijdens de 60 dagen moet minstens één schouder in contact zijn met het bed, dat aan het hoofdeinde zes graden naar beneden helt. De helft van de deelnemers krijgt bovendien bepaalde medicamenten om te bekijken welke invloed die hebben op het 'gewichtloze' lichaam.

Liggend naar het toilet

Er worden maar weinig eisen gesteld aan de deelnemers. Je bent een man van 20-45 jaar, niet-roker, fit, niet allergisch en je hebt een BMI tussen de 22 en de 27.

Al klinkt het als een luizenbaantje, de onderzoekers waarschuwen dat het best zwaar kan zijn. Eten, wassen, je behoefte doen, dat alles moet je 60 dagen lang liggend in bed doen. Maar daar hou je wel zo'n 265 euro per dag aan over.

Als je een paar maanden in bed durft te blijven, vul je het aanmeldingsformulier in – en dan maar afwachten of je geselecteerd wordt.