gule tænder TOP

Zo vermijd je gele tanden

Fruit, cola en koffie verpesten je blinkende tandpastalach met een geelbruine aanslag en bevatten stoffen die het glazuur aantasten. Maar gelukkig kun je veel doen om gele tanden op afstand te houden.

Bij Hollywood-sterren blinken ze je tegemoet als gepolijst ivoor. Maar thuis in de badkamerspiegel zijn ze niet altijd zo stralend wit.

Hoewel je tanden sowieso geler worden met de jaren, sta je niet helemaal machteloos tegenover de verkleuring van je gebit.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van gele tanden – plus tips om ze te vermijden.

1. Vermijd eten met veel kleurstof

Sommige voedingsmiddelen bevatten erg veel chromogenen. Dat zijn moleculen met veel kleurstof die zich aan het glazuur hechten, waardoor dit verkleurt.

De stoffen komen vooral voor in levensmiddelen met een donkere kleur, zoals koffie, rode wijn, cola, drop en vruchten als druiven, bosbessen en granaatappels.

  • TIP: Verzorg je gebit goed door regelmatig te poetsen en te flossen. Gebruik een rietje als je bijvoorbeeld een fruitsmoothie of ijskoffie drinkt, zodat je tanden minder in contact komen met de kleurstoffen.

2. Beperk de hoeveelheid tannine

Tannine of looizuur is een polyfenol die zorgt voor de bittere smaak van voedingsmiddelen als rode wijn, zwarte thee en pure chocolade. Maar tannine maakt het chromogenen ook makkelijker om zich aan het glazuur te hechten.

Daarom is met name rode wijn – dat rijk is aan chromogenen én tannines – funest voor de kleur van je tanden.

  • TIP: De frequentie en duur van de inname zijn belangrijk. In plaats van elke ochtend over langere tijd van drie koppen zwarte thee te genieten, kun je beter een paar snelle kopjes drinken verdeeld over de week.

3. Pas op met zuur eten en drinken

Citrus- en fosforzuur in frisdrank en in bijvoorbeeld appels, druiven en vrijwel alle citrusvruchten breken het calcium in je tandglazuur af en verergeren daardoor de vorming van de groeven waaraan de kleurstoffen zich kunnen hechten.

Cola is met een pH-waarde van 2,4 een van de zuurste soorten frisdrank en bevat bovendien chromogenen. Slecht voor je tanden dus.

  • TIP: Eet fruit in één keer in plaats van uren over een trosje druiven te doen. Spoel je mond met water nadat je frisdrank of fruit hebt genuttigd, maar poets je tanden niet meteen, want het glazuur is kwetsbaar na een aanval van zuren. Mix smoothies met melk en doe fruit door de yoghurt, want melkproducten vormen een chemisch tegenwicht tegen het zuur.

4. Stop met roken

Door tabak verkleuren je tanden nog erger dan door koffie, cola of rode wijn, want teer en nicotine hechten zich heel goed aan glazuur. De geelbruine kleur is verwijderbaar, maar in de loop der tijd kunnen de kleurstoffen in de tanden zelf dringen en wordt de verkleuring chronisch.

Bij zware rokers kan zelfs het tandvlees bruin worden. Dit wordt orale melanose genoemd.