






Lens: Aangesneden lens geeft lange vezels te zien
Achter de iris ligt de lens. Dit rekbare schijfje van 4 millimeter in doorsnee leidt het licht dat binnenkomt via de pupil naar het netvlies, waardoor je scherp kunt zien. De lens bestaat uit één celsoort, lensvezels, die allerlei stadia van ontwikkeling kennen en in lagen gerangschikt zijn, met de oudste vezels binnenin.
Straallichaam: Vocht houdt het oog open
Achter de iris bevindt zich het straallichaam. Deze klier produceert een helder vocht, dat het oog openhoudt door voor een stabiele vochtdruk te zorgen. Bovendien bevat het straallichaam draadjes, filamenten, die aan de lens kunnen trekken om deze van vorm te laten veranderen.
Iris: Spieren laten het licht binnen
Het regenboogvlies, de iris, ligt als een golvend landschap rond de zwarte pupil. Het vlies reguleert de hoeveelheid licht die het oog doorlaat en bestaat uit twee spierlagen, die ervoor zorgen dat de pupil groter en kleiner kan worden.
Traanklier: Klier vormt een cocktail van eiwitten, zouten en water
Onder de bovenste ooglaag zit de grootste traanklier van het oog, die traanvocht aanmaakt. De klier is verdeeld in grote trossen met kliercellen die een mengsel van water, eiwitten en zouten produceren. Het vocht beschermt onder meer het hoornvlies en loopt uit je ooghoeken als je verdriet hebt.
Netvlies: Miljoenen zenuwcellen maken kleurenzicht mogelijk
Op de achterwand van het oog zit het netvlies. Hier bevinden zich meer dan 130 miljoen zenuwcellen of fotoreceptoren, die de lichtindrukken van de pupil verwerken. Er zijn twee hoofdtypen fotoreceptoren: staafjes, waarmee je vanwege de hoge lichtgevoeligheid in het donker kunt zien, en kegeltjes, die je in het licht gebruikt en waarmee je kleuren ziet.
Oogzenuw: Elektrische signalen sturen beelden naar je hersenen
In het netvlies loopt de oogzenuw, die met behulp van elektrische signalen de visuele indrukken van het netvlies naar de hersenen overbrengt. Het begin van de oogzenuw is te zien als een duidelijk gebiedje, papil geheten, en in het midden hiervan komen de bloedvaten samen.
Kunstoog: 3D-printer spuit lichtreceptoren op een oppervlak van glas
Door zijn miljoenen onderdelen en enorme complexiteit is het oog moeilijk na te maken. Maar onderzoekers zijn er nu voor het eerst in geslaagd een aantal beeldsensoren op een halve glazen bol te 3D-printen. Zo hebben ze een zogeheten bionisch oog gemaakt. De volgende grote stap is een methode vinden om de lichtreceptoren te printen op een zacht oppervlak.