Shutterstock

Focus op het inwendige oog

130 miljoen lichtgevoelige cellen, eiwitrijk vocht en elektrische signalen. Het oog is een van je meest complexe, hardwerkende organen.

Lens: Aangesneden lens geeft lange vezels te zien

Achter de iris ligt de lens. Dit rekbare schijfje van 4 millimeter in doorsnee leidt het licht dat binnenkomt via de pupil naar het netvlies, waardoor je scherp kunt zien. De lens bestaat uit één celsoort, lensvezels, die allerlei stadia van ontwikkeling kennen en in lagen gerangschikt zijn, met de oudste vezels binnenin.

STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Straallichaam: Vocht houdt het oog open

Achter de iris bevindt zich het straallichaam. Deze klier produceert een helder vocht, dat het oog openhoudt door voor een stabiele vochtdruk te zorgen. Bovendien bevat het straallichaam draadjes, filamenten, die aan de lens kunnen trekken om deze van vorm te laten veranderen.

SPL

Iris: Spieren laten het licht binnen

Het regenboogvlies, de iris, ligt als een golvend landschap rond de zwarte pupil. Het vlies reguleert de hoeveelheid licht die het oog doorlaat en bestaat uit twee spierlagen, die ervoor zorgen dat de pupil groter en kleiner kan worden.

Shutterstock

Traanklier: Klier vormt een cocktail van eiwitten, zouten en water

Onder de bovenste ooglaag zit de grootste traanklier van het oog, die traanvocht aanmaakt. De klier is verdeeld in grote trossen met kliercellen die een mengsel van water, eiwitten en zouten produceren. Het vocht beschermt onder meer het hoornvlies en loopt uit je ooghoeken als je verdriet hebt.

SUSUMU NISHINAGA/SPL

Netvlies: Miljoenen zenuwcellen maken kleurenzicht mogelijk

Op de achterwand van het oog zit het netvlies. Hier bevinden zich meer dan 130 miljoen zenuwcellen of fotoreceptoren, die de lichtindrukken van de pupil verwerken. Er zijn twee hoofdtypen fotoreceptoren: staafjes, waarmee je vanwege de hoge lichtgevoeligheid in het donker kunt zien, en kegeltjes, die je in het licht gebruikt en waarmee je kleuren ziet.

Dr. Nicolás Cuenca & Isabel Ortuño-Lizarán/Nikon Small World 2018

Oogzenuw: Elektrische signalen sturen beelden naar je hersenen

In het netvlies loopt de oogzenuw, die met behulp van elektrische signalen de visuele indrukken van het netvlies naar de hersenen overbrengt. Het begin van de oogzenuw is te zien als een duidelijk gebiedje, papil geheten, en in het midden hiervan komen de bloedvaten samen.

SPL

Kunstoog: 3D-printer spuit lichtreceptoren op een oppervlak van glas

Door zijn miljoenen onderdelen en enorme complexiteit is het oog moeilijk na te maken. Maar onderzoekers zijn er nu voor het eerst in geslaagd een aantal beeldsensoren op een halve glazen bol te 3D-printen. Zo hebben ze een zogeheten bionisch oog gemaakt. De volgende grote stap is een methode vinden om de lichtreceptoren te printen op een zacht oppervlak.

UNIVERSITY OF MINNESOTA, MCALPINE GROUP