Shutterstock

Een perfect uiterlijk maakt je niet aantrekkelijker

Onderzoekers geven aan dat sommige gezichtskenmerken verrassend genoeg een vriendelijker uiterlijk opleveren.

Make-up, gezichtsbehandelingen of zelfs plastische chirurgie.

De schoonheidsindustrie profiteert enorm van de aandacht voor een perfect uiterlijk.

Maar het streven naar een vlekkeloos uiterlijk betekent niet per se dat de buitenwereld je ook aantrekkelijker vindt.

Dat is de conclusie van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery.

Een Amerikaans onderzoeksteam ging na hoe de wereld aankijkt tegen gezichten met kleine littekentjes – en de conclusie is bemoedigend voor wie niet gezegend is met een perzikhuidje.

Kleine littekens maken zelfs weinig uit voor de beoordeling van ons uiterlijk door andere mensen.

Bovendien blijkt uit de studie dat mensen met kleine littekens in het gezicht als iets vriendelijker dan gemiddeld worden beschouwd.

Een voorbeeld van de gezichten met verschillende soorten littekens die de onderzoekers aan hun respondenten voorlegden.

© Ma DS, Correll J, Wittenbrink B. The Chicago Face Database

Onderzoekers kijken zelf op van de resultaten

De studie is gebaseerd op beoordelingen van 1802 respondenten, die foto’s van 50 gezichten te zien kregen.

De onderzoekers voegden digitaal 14 verschillende soorten littekens toe aan de foto’s van mannen en vrouwen van verschillende etniciteiten.

De respondenten kregen vervolgens de gezichten te zien, die ze moesten beoordelen aan de hand van een aantal criteria, waaronder ‘vriendelijkheid’ en ‘aantrekkelijkheid’.

En tot verrassing van de onderzoekers hadden de littekens geen significante invloed op de beoordeling van de respondenten.

‘In tegenstelling tot onze voorspellingen vonden we dat één goed genezen litteken over het algemeen de eerste indruk van iemands aantrekkelijkheid of zelfvertrouwen niet negatief beïnvloedt,’ schrijven de onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in de VS.

De studie duidt erop dat mensen een gezicht met een litteken zelfs als vriendelijker ervaren dan een gezicht zonder litteken.

Bijna dezelfde aantrekkelijkheid

De gemiddelde beoordeling van de aantrekkelijkheid van gezichten – gemeten op een schaal van 0 tot 5 – was 4,25 voor gezichten met littekens en 4,26 voor gezichten zonder littekens.

De mate van zelfvertrouwen die de respondenten aan de gezichten toekenden, verschilde niet significant tussen de gezichten met en zonder littekens.

De gezichten met littekens werden als vriendelijker beoordeeld dan de ongeschonden gezichten, met een gemiddelde ‘vriendelijkheidsscore’ van 4,27 voor gezichten met littekens en 4,23 voor gezichten zonder.

De onderzoekers keken ook naar de positie van de littekens in het gezicht.

Gezichten met littekens op het voorhoofd werden over het algemeen als vriendelijker en zelfverzekerder beoordeeld dan die met een litteken op de wang, concluderen ze.