Woede

Er zitten maar 2 seconden tussen de eerste irritatie en de uitval naar je partner. 

© Shutterstock

Dit gebeurt er in je lichaam als je ontploft van woede

Je bent nooit meer dan 2 seconden van een woede-uitbarsting. De wetenschap laat zien hoe woede zich als een heidebrand door je lichaam verspreidt.

21 februari 2017 door Christian Ammitzbøll Juul

  • 0 seconden:

Je partner heeft de vuile vaat in de gootsteen laten staan. Je zintuigen worden gebombardeerd op het moment dat je de keuken binnenkomt, en de elektrische impulsen vliegen op het gevoelscentrum van je brein af. 

  • 0,5 seconden:

Je voelt de woede opkomen, en denkt aan de honderden keren dat hij of zij je dag verpest heeft met die luiheid. Dat is olie op het vuur. Het verstandscentrum probeert de woede te dempen, maar tevergeefs. 

  • 1 seconde:

De hersenen sturen een stortvloed van signalen naar het lichaam, waarvan sommige de bijnieren treffen. Daar worden kleine cellen geactiveerd die het hormoon adrenaline in de bloedvaten beginnen te pompen.

  • 1,5 seconden:

Signalen van de hersenen en de adrenaline in het bloed zetten de organen aan het werk. Je hartslag stijgt en je longen snakken naar adem, terwijl je lever zijn voorraad suiker aan het bloed af begint te geven.

  • 2 seconden:

Een storm van elektrische impulsen, adrenaline, zuurstof en suiker bereikt de spiervezels. Slechts 2 seconden nadat je de afwas in het oog kreeg, is je lichaam klaar om het serviesgoed – of het hele aanrecht – door de lucht te laten vliegen. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: