Het artikel is bijgewerkt op 27 april 11.32, nadat Wetenschap in Beeld werd gewezen op onjuistheden in de oorspronkelijke verklaringen van Lars Arendt-Nielsen bij de publicatie van het onderzoek.
Cannabis als pijnbestrijding kan op dit moment niet worden aanbevolen.
Dat concludeert de International Association for the Study of Pain (IASP) in een nieuw onderzoek, tot nu toe het grootste op dit gebied.
Op basis van klinische dierproeven waren onderzoekers eerder optimistisch over het positieve effect van cannabis op pijn bij mensen. Maar de nieuwe studie van de IASP, waaraan 2,5 jaar is gewerkt, benadrukt dat cannabis op basis van het huidige onderzoek niet kan worden aanbevolen voor medicinaal gebruik.
Uit het onderzoeksproject blijkt zelfs dat het risico op bijwerkingen groot is bij het gebruik van cannabisproducten, die de stof THC bevatten.
Kenmerkende bijwerkingen zijn vermoeidheid en duizeligheid, maar ook ernstiger bijwerkingen als psychose, concentratieproblemen en depressie kunnen zich voordoen.
Goedgekeurd door de EU
Op 13 februari 2019 kreeg de plant steun uit officiële hoek.
Op deze datum nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin de lidstaten van de EU worden opgeroepen de productie van en het onderzoek naar legale, medicinale cannabis te vergemakkelijken.
De resolutie is niet bindend, maar diverse landen hebben al maatregelen en opties voor patiënten die geen baat hebben bij reguliere medicijnen.
Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met kanker, alzheimer, multiple sclerose of het syndroom van Gilles de la Tourette.
Dezelfde formule, ander effect
De twee meest onderzochte moleculen van cannabis, of cannabinoïden, tetrahydracannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), spelen een belangrijke rol in de wetenschap – en voor patiënten.