De wetenschap onderzoekt: Kunnen lijken echt oplossen in zuur?

In films en series, zoals Breaking Bad, zien we hoe de hoofdpersonen lijken oplossen in zuur. Maar is dat in het echt wel mogelijk?

In films en series, zoals Breaking Bad, zien we hoe de hoofdpersonen lijken oplossen in zuur. Maar is dat in het echt wel mogelijk?

AMC/shutterstock

Sterke zuren en basen kunnen een lijk in principe grotendeels afbreken, maar dat gaat niet zo makkelijk als we vaak zien op het witte doek. Ten eerste duurt het dagen tot weken om een lijk op te lossen.

In de serie Breaking Bad gebruiken de hoofdpersonen fluorwaterstofzuur, waarvan de chemische eigenschappen het zachte weefsel van een lijk kunnen afbreken.

Het is echter een relatief zwak zuur in vergelijking met bijvoorbeeld zoutzuur. En fluorwaterstofzuur zal de botten niet makkelijk klein krijgen.

Tandglazuur is het hardste weefsel

Het lichaam bestaat uit allerlei chemische verbindingen, die elk een eigen behandeling nodig hebben om te worden afgebroken.

Porseleinen kronen wezen de moordenaar aan

In 2013 werd een Australiër veroordeeld omdat hij zijn vrouw had vermoord en in 20 liter zoutzuur had opgelost.

Na twee dagen moest hij 40 liter toevoegen, en pas weer een paar dagen later kon hij de opgeloste resten van zijn vrouw door de afvoer gieten.

Helaas voor de moordenaar had het slachtoffer porseleinen kronen, die de politie in het riool aantrof.