Kippenvel top

De wetenschap legt uit: daardoor krijg je kippenvel

Het geluid van vingernagels die over een schoolbord krassen of een koude windvlaag over je rug. Kippenvel heeft veel verschillende oorzaken, en we moeten de verklaring zoeken bij onze behaarde voorouders.

25 oktober 2017 door Nanna Vium

Kippenvel is voor de meesten van ons aan de orde van de dag, en kan een reactie zijn op genot of juist het tegenovergestelde.

Maar waarom hebben we deze rechtopstaande haarzakjes eigenlijk ontwikkeld? Wij hebben de archieven van de wetenschap doorgespit op zoek naar het antwoord.

Kippenvel verjaagt vijanden

Kippenvel is een tijdelijke verandering van de huid, die veroorzaakt wordt doordat de spieren bij de haarzakjes zich samentrekken. Hierdoor ontstaan de kenmerkende bultjes en gaat het haar recht overeind staan.

Dat gebeurt doorgaans als een reactie op kou of angst.

Mis nooit meer het belangrijkste wetenschappelijke nieuws – ontvang de NIEUWSBRIEF van Wetenschap in Beeld rechtstreeks in je mailbox

Bij de moderne mens dient kippenvel geen praktisch doel, maar als we terug in de tijd gaan, zien we dat onze harige voorouders, de apen, er heel wat aan hadden.

Kippenvel isoleert tegen de kou

In dit fragment wordt uitgelegd wat onze voorouders aan kippenvel hadden.

Kippenvel had eenvoudig gezegd twee doelen:

Ten eerste isoleerde de dikkere haarlaag beter tegen de kou. Stilstaande lucht tussen de haartjes werkte als een isolerende deken.

Ten tweede zorgde het overeind staande haar ervoor dat het lichaam van onze voorouders groter leek, wat potentiële vijanden kon afschrikken.

Kippenvel is dus een overblijfsel van een tijd dat ons lichaam een dikke vacht had.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: