Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De waarheid: Vitaminen

Vitaminen zijn essentieel voor het functioneren van het lichaam, maar ze moeten uit voeding komen, niet uit pillen.

Shutterstock

Vitaminepillen verlengen je leven - NEE

Het lichaam is niet in staat om vitaminen zelf aan te maken. Daarom moeten we vitaminen, of hun voorlopers, provitaminen, via voedsel binnenkrijgen om aandoeningen als bloedarmoede, broze botten of rachitis te vermijden.

Het effect van vitaminepillen is moeilijk te onderzoeken omdat vitaminen uit veel verschillende bronnen komen, maar onderzoek lijkt erop te wijzen dat vitaminepillen ons leven niet verlengen.

Vis geeft je spieren kracht

Vette vis is rijk aan vitamine D, die goed is voor de spieren. Kip bevat vitamine B, die de stofwisseling versterkt, en citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C, die helpt bij het vormen van een van de 20 aminozuren die het lichaam gebruikt om eiwitten op te bouwen.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Groenten versterken de botten

Bladgroenten en bonen zijn rijk aan vitamine K en vette vis bevat vitamine D, die belangrijk zijn voor de opname en opbouw van calcium in de botten. Calcium helpt de botmassa te behouden en gaat osteoporose tegen.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Zeevruchten stimuleren zenuwverbindingen

Gevogelte en zeevruchten bevatten B-vitaminen, die belangrijk zijn voor onze zenuwverbindingen en voor het aanmaken en repareren van cellen. Daarnaast bevatten donkergroene groenten vitamine K, die goed is voor de bloedstolling.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Wortels zijn goed voor je ogen

Wortels bevatten vitamine A, die onder andere helpt om een kleurstof in het netvlies van het oog aan te maken, zodat je beter kunt zien bij weinig licht. Hersenfuncties worden versterkt door vitamine B6 uit vlees en vitamine B12 uit eieren.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Een groot onderzoek uit 2019 van de private onderzoeksuniversiteit Tufts University in de VS kon geen significant verband vinden tussen levensduur en inname van vitaminepillen.

Maar de 27.725 Amerikaanse testpersonen die vitamine A en K uit natuurlijke bronnen als eieren, citrusvruchten en bladgroenten toegediend kregen als deel van een zes jaar lang onderzoek, hadden een statistische ondersterfte, dus een langere levensduur.

Vitamine D is een uitzondering: overheden in Noord-Europese landen raden in de wintermaanden vaak extra inname aan.

Vitaminen activeren enzymen

Dure vitaminepillen zijn beter dan goedkope - NEE

© Shutterstock

Vitaminen zijn simpele verbindingen met een vaste chemische formule en voor de farmaceutische industrie niet moeilijk te maken.

Volgens de Consumentenbond is er daarom geen verschil in kwaliteit tussen dure en goedkope pillen want ze moeten aan dezelfde eisen voldoen, al kunnen die eisen wel per land verschillen.

Check daarom altijd of de pillen zijn gecontroleerd en gebruik ze niet na de houdbaarheidsdatum.

Vitaminepillen maken deel uit van een gigantische industrie: Amerikanen kochten in 2019 bijvoorbeeld supplementen voor een bedrag (in euro’s) van bijna: 30.000.000.000

Bronnen: Taenk.dk, consumerlab.com.

Vitaminepillen verhogen de kans op kanker - JA ONDER VOORBEHOUD

Bij verschillende vitaminen kan een te hoge dosering het risico op kanker vergroten. De aanbevolen dosis vitamine E kan bijvoorbeeld het risico op prostaatkanker verkleinen, terwijl te grote hoeveelheden uit supplementen in 2011 juist in verband zijn gebracht met een verhoogd risico.

Patiënten die te veel vitamine E-pillen nemen, hebben een verhoogd risico op prostaatkanker.

© shutterstock

Een onderzoek uit maart 2020, gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology, laat zien dat pillen met vitamine A, C en E zowel vóór als tijdens de behandeling van borstkanker het risico op terugkeer vergroten, en dat extra B12 de behandeling minder effectief maakt.

Lees ook:

Lichaam

Onderzoekers: Het biologische geslacht bestaat niet

15 minuten
Verschillende bloedgroepen – man doneert bloed
Bloedsomloop

Daarom zijn er verschillende bloedgroepen

4 minuten
bloedgroepen TOP
Bloedsomloop

Nieuw onderzoek: Je bloedgroep bepaalt je risico op corona

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg