De waarheid: Vitaminen

Vitaminen zijn essentieel voor het functioneren van het lichaam, maar ze moeten uit voeding komen, niet uit pillen.

Vitaminen zijn essentieel voor het functioneren van het lichaam, maar ze moeten uit voeding komen, niet uit pillen.

Shutterstock

Vitaminepillen verlengen je leven - NEE

Het lichaam is niet in staat om vitaminen zelf aan te maken. Daarom moeten we vitaminen, of hun voorlopers, provitaminen, via voedsel binnenkrijgen om aandoeningen als bloedarmoede, broze botten of rachitis te vermijden.

Het effect van vitaminepillen is moeilijk te onderzoeken omdat vitaminen uit veel verschillende bronnen komen, maar onderzoek lijkt erop te wijzen dat vitaminepillen ons leven niet verlengen.

Een groot onderzoek uit 2019 van de private onderzoeksuniversiteit Tufts University in de VS kon geen significant verband vinden tussen levensduur en inname van vitaminepillen.

Maar de 27.725 Amerikaanse testpersonen die vitamine A en K uit natuurlijke bronnen als eieren, citrusvruchten en bladgroenten toegediend kregen als deel van een zes jaar lang onderzoek, hadden een statistische ondersterfte, dus een langere levensduur.

Vitamine D is een uitzondering: overheden in Noord-Europese landen raden in de wintermaanden vaak extra inname aan.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Vitaminen helpen enzymen

Enzymen zorgen ervoor dat chemische processen in het lichaam sneller gaan. Zij hebben vitaminen nodig, want bij vitaminegebrek wordt het enzym inactief.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Enzym wordt geactiveerd

De vitamine past precies in het enzym. Pas na de koppeling wordt het enzym actief en kan het fungeren als katalysator die de cel helpt bij haar taak.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Versnelde spijsvertering

Het actieve enzym kan zogenaamde substraten (de molecule waar het enzym op werkt) nu omvormen om lichaamsfuncties, bijv. de spijsvertering, te versnellen.

Dure vitaminepillen zijn beter dan goedkope - NEE

© Shutterstock

Vitaminen zijn simpele verbindingen met een vaste chemische formule en voor de farmaceutische industrie niet moeilijk te maken.

Volgens de Consumentenbond is er daarom geen verschil in kwaliteit tussen dure en goedkope pillen want ze moeten aan dezelfde eisen voldoen, al kunnen die eisen wel per land verschillen.

Check daarom altijd of de pillen zijn gecontroleerd en gebruik ze niet na de houdbaarheidsdatum.

Vitaminepillen maken deel uit van een gigantische industrie: Amerikanen kochten in 2019 bijvoorbeeld supplementen voor een bedrag (in euro’s) van bijna: 30.000.000.000

Bronnen: Taenk.dk, consumerlab.com.

Vitaminepillen verhogen de kans op kanker - JA ONDER VOORBEHOUD

Bij verschillende vitaminen kan een te hoge dosering het risico op kanker vergroten. De aanbevolen dosis vitamine E kan bijvoorbeeld het risico op prostaatkanker verkleinen, terwijl te grote hoeveelheden uit supplementen in 2011 juist in verband zijn gebracht met een verhoogd risico.

Patiënten die te veel vitamine E-pillen nemen, hebben een verhoogd risico op prostaatkanker.

© shutterstock

Een onderzoek uit maart 2020, gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology, laat zien dat pillen met vitamine A, C en E zowel vóór als tijdens de behandeling van borstkanker het risico op terugkeer vergroten, en dat extra B12 de behandeling minder effectief maakt.