Shutterstock
Penisgrootte - het gemiddelde formaat penis

Penisgrootte – zo groot is de gemiddelde penis en ’s werelds grootste penis

Grootte doet er niet toe. Toch zijn veel mannen geïnteresseerd in de lengte en omtrek van hun penis. Wetenschap in Beeld beantwoordt al je vragen over de grootte van je kroonjuwelen.

Het mannelijke geslachtsorgaan, penis, pik, lid, piemel, plasser, fallus, fluit, jongeheer, paal, leuter en ga zo maar door.

Hoe je het mannelijke geslachtsorgaan ook noemt, veel mannen zijn geïnteresseerd in de lengte en omtrek. Maar hoe groot is de gemiddelde penis? Wie heeft de langste, en kun je iets doen om een grotere penis te krijgen?

In dit artikel krijg je antwoord op alles wat je wilt weten over het mannelijke geslachtsorgaan.

Hoe groot is de gemiddelde penis?

De gemiddelde penis is in stijve toestand 13,12 centimeter lang en 11,66 centimeter in omtrek.

Een gemiddelde penis in slappe toestand is 9,16 centimeter lang en 9,31 centimeter in omtrek.

Dat hebben Britse wetenschappers van King’s College in Londen ontdekt toen ze in 2014 metingen verzamelden van de penisgrootte uit 20 verschillende studies die totaal 15.521 mannen uit 16 landen omvatten.

Tijdens deze inventarisatie hadden de wetenschappers een aantal onderzoeken weggelaten die ze als onbetrouwbaar beschouwden, bijvoorbeeld omdat ze te weinig deelnemers hadden of de deelnemers zelf hun penisgrootte hadden gemeten.

Er werden vijf afmetingen geanalyseerd: de lengte van de penis in stijve en slappe toestand, de lengte van de penis in slappe, maar uitgerekte toestand en de omtrek van de penis in stijve en slappe toestand.

De lengte werd gemeten vanaf de wortel van de penis, bij het schaambeen, tot aan het topje, terwijl de omtrek aan de wortel of midden op de penis werd gemeten.

De Britse wetenschappers ontdekten wat de afmetingen van de gemiddelde penis zijn:

  • Lengte van een stijve penis: 13,12 centimeter
  • Lengte van een slappe penis: 9,16 centimeter
  • Uitgerekte lengte van een slappe penis: 13,24 centimeter
  • Omtrek van een stijve penis: 11,66 centimeter
  • Omtrek van een slappe penis: 9,31 centimeter

Daarnaast tekenden ze diagrammen die de spreiding van de penisgrootte lieten zien. Het bovenste diagram toont bijvoorbeeld aan dat 85 procent van de mannen een stijve van minder dan 15 centimeter heeft.

Diagram van penisgrootte – lengte en omtrek

Op de y-as zie je het aantal centimeters en op de x-as het percentiel.

penislengte slappe toestand

Penislengte – slappe toestand

penislengte slappe uitgestrekte toestand

Penislengte – slappe, uitgestrekte toestand

penislengte stijve-toestand

Penislengte – stijve toestand

penisomtrek slappe toestand

Penisomtrek – slappe toestand

penisomtrek stijve toestand

Penisomtrek – stijve toestand

Wie heeft de langste penis ter wereld?

De Amerikaan Jonah Falcon heeft officieel de langste penis ter wereld.

Zijn lid is 24 centimeter in slappe toestand, 34 centimeter in stijve toestand en 20 centimeter in omtrek. Volgens Falcon wordt hij een beetje duizelig als hij een erectie krijgt.

Falcon is al sinds 1999 de recordhouder, maar in 2015 kreeg hij concurrentie van de Mexicaan Roberto Esquivel Cabrera. De penis van Cabrera was naar verluidt 48 centimeter lang.

Volgens de arts Jesus Muro, die een CT-scan van de penis van Cabrera heeft gemaakt, bestaat het grootste gedeelte van Cabrera’s penis echter uit voorhuid. Het geslachtsorgaan zelf is maar 16 tot 18 centimeter lang.

De lange voorhuid is waarschijnlijk te danken aan het feit dat Cabrera al sinds zijn tienertijd heeft getracht om zijn penis uit te rekken.

Wie heeft de kortste penis ter wereld?

De eigenaar van de kortste penis ter wereld is wat moeilijker te identificeren.

Bij een Amerikaans onderzoek uit 2014 waarbij 1661 mannen zelf hun maten opnamen, was er een anonieme man die een stijve penis van 4 centimeter had.

In datzelfde onderzoek hadden vijf mannen een penis die in stijve toestand slechts een omtrek van 3 centimeter had.

Een penis die in slappe toestand een uitgerekte lengte van onder de circa 8,5 centimeter heeft, wordt een micropenis genoemd, en dit fenomeen doet zich bij 1 op de 160 mannen voor.

In welk land hebben ze de grootste penis?

De grootste penis behoort toe aan Jonah Falcon uit de VS.

Maar verder duidt niets erop dat mannen in bepaalde landen een grotere penis hebben dan in andere landen.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat Afrikanen een langere hebben dan Europeanen, terwijl Aziaten de kleinste penis hebben.

Maar deze onderzoeken zijn niet betrouwbaar, en de Britse wetenschappers vonden in de betrouwbare onderzoeken geen duidelijk verschil in penisgrootte tussen de verschillende etniciteiten.

Het resultaat betekent niet noodzakelijkerwijs dat er geen sprake is van een verschil, maar alleen dat we nog niet genoeg metingen hebben om dit met zekerheid vast te kunnen stellen. Er ontbreken bijvoorbeeld nog steeds studies naar Afrikaanse mannen.

Er zijn slechts twee onderzoeken naar Afrikanen ten zuiden van de Sahara gedaan en hier kwamen de afmetingen dicht bij het internationale gemiddelde.

Erectie - zwellichamen
© Shutterstock

Is de penis een spier?

Hoe krijg je een grotere penis?

Een aantal verschillende producten, zoals pillen en pompjes, geven veel mannen hoop op een grotere penis.

Het effect van deze producten wordt over het algemeen niet onderbouwd door wetenschappelijke onderzoeken, maar een aantal ervan is misschien toch effectief in het vergroten van de penis.

Pillen die bijvoorbeeld vitaminen of hormonen bevatten hebben geen gedocumenteerd effect en kunnen zelfs schadelijk zijn.

Zogeheten penispompjes zijn ook niet effectief. Een experiment toonde aan, dat de penisgrootte niet noemenswaardig veranderd was na zes maanden van gebruik.

Penispompjes om je penis te vergroten

Al kunnen penispompjes je penis niet groter maken, ze kunnen wel effectief zijn bij de behandeling van potentieproblemen.

© Shutterstock

Sommige mannen proberen bepaalde oefeningen te doen, waarbij ze bijvoorbeeld bloed van de wortel van de penis naar het topje persen, maar die oefeningen hebben geen gedocumenteerd effect.

Van een injectie met het zenuwgif botox is daarentegen in één onderzoek wel aangetoond dat het de lengte van de penis in slappe toestand vergroot, omdat het gif de penis verhindert om samen te trekken.

Penisgrootte - botox

Injecties met het zenuwgif botox kunnen de penis vergroten.

© Shutterstock

Ook apparaten die de penis uitrekken, hebben een zeker effect. Diverse onderzoeken tonen aan dat deze apparaten de lengte van de penis in slappe en stijve toestand vergroten.

Bij een experiment met 21 mannen werd bijvoorbeeld ontdekt dat als je het apparaat gedurende zes maanden minstens vier uur per dag gebruikt, dit leidt tot een vergroting van de lengte in slappe toestand met 2,3 centimeter en een vergroting van de stijve penis met 1,7 centimeter.

Chirurgie is ook een mogelijkheid, en artsen hebben allerlei soorten operaties uitgevoerd om te proberen de penis te verlengen, bijvoorbeeld door de ligamenten tussen de penis en het schaambeen door te snijden, of door vet of kraakbeen naar de penis te transplanteren.

Sommige methoden kunnen mogelijk de penis verlengen, maar er ontbreekt nog wetenschappelijk bewijs en het risico op onherstelbare schade is zeer groot.

Wanneer groeit een penis niet meer?

Het mannelijke geslachtsorgaan begint in de lengte en dikte te groeien als jongens rond hun 12e of 13e in de puberteit komen.

Vanaf dat moment groeit de penis tot aan het eind van de tienertijd of begin 20, wanneer de puberteit stopt.

Hoe snel een penis tijdens de puberteit groeit verschilt per man.

Een onderzoek uit 2010 toonde aan dat de gemiddelde groeiratio van 11 tot 15 jaar 1,3 centimeter per jaar bedroeg. Het lid bleef hierna groeien, maar dan in een wat langzamer tempo.

Wat bepaalt de grootte van de penis?

In het Britse onderzoek uit 2014 naar penisgrootten keken de wetenschappers naar het verband tussen de penisgrootte en andere factoren, zoals etniciteit, en de lengte en schoenmaat van een man.

Penisgrootte en lengte en gewicht

Een aantal onderzoeken wijst erop dat lange mannen ook een langere penis hebben, maar er is slechts een zwakke correlatie te zien.

Het verband tussen gewicht of BMI en penislengte is iets ingewikkelder.

Sommige onderzoeken wijzen erop dat mannen die meer wegen of een hoger BMI hebben, ook een langere penis hebben, terwijl andere onderzoeken geen verband hiertussen zien, of juist beweren dat het tegenovergestelde het geval is.

Penisgrootte en grootte van voeten en handen

Eén onderzoek vond een zwakke correlatie tussen de schoenmaat van de man en de lengte van zijn penis, terwijl een ander onderzoek hiertussen geen correlatie aantrof.

De wetenschappers hebben ook naar de lengte van de vingers gekeken en hier toont één onderzoek aan, dat de mannen die een relatief lange ringvinger hebben (in verhouding tot de wijsvinger) ook een langer geslachtsorgaan hebben.

Het verband tussen de lengte van de vingers en de grootte van de penis is waarschijnlijk te danken aan het feit dat beide afmetingen worden beïnvloed door het testosteronniveau tijdens de ontwikkeling van de foetus.

Penisgrootte en neus

Onderzoekers van de Kyoto Prefectural University of Medicine vonden een verband tussen de grootte van de neus en die van de penis. Het onderzoek is gebaseerd op 26 recent overleden Japanse mannen van 30-50 jaar.

De wetenschappers maten diverse lichaamsdelen, waaronder de lengte van de neus en de lengte van de uitgestrekte penis. Dat laatste is een indicatie van de grootte van de erectie toen de man nog leefde.

Er bleek een verband tussen beide lichaamsdelen te zijn, wat suggereert dat de grootte van de penis mogelijk niet wordt bepaald door leeftijd, lengte of gewicht, maar genetisch is.

Hoe de lengte van de neus en de penis samenhangen is nog onduidelijk. Daarom willen de onderzoekers de relatie nader bestuderen.

Penisgrootte - beeld
© Shutterstock

Kleine penis was in de oudheid het best

Geven vrouwen de voorkeur aan een grote penis?

Diverse onderzoeken hebben in de loop der tijd geprobeerd om vast te stellen aan welke penisgrootte vrouwen de voorkeur geven. En er zijn aanwijzingen dat vrouwen een grote penis aantrekkelijk kunnen vinden.

In een onderzoek uit 2013 werd aan 105 vrouwen gevraagd om 53 door de computer aangemaakte mannelijke modellen te keuren, die varieerden qua lengte, figuur en penisgrootte.

Het resultaat toonde aan dat vrouwen de voorkeur gaven aan lange mannen met brede schouders en smalle heupen. De grootte van de penis speelde ook een rol: vrouwen vonden een grote penis namelijk aantrekkelijker dan een kleine penis, vooral als de man tegelijkertijd lang was.

Bij een ander onderzoek uit 2015 testten wetenschappers de voorkeuren van 75 vrouwen door hen 33 3D-geprinte penissen in verschillende maten te laten keuren.

Hier toonden de resultaten aan dat de vrouwen de voorkeur gaven aan een penis die iets groter was dan het gemiddelde en hun voorkeur varieerde al naargelang de relatie die ze met de man in kwestie hadden.

Voor een lange relatie gaven de vrouwen de voorkeur aan een penislengte van 16 centimeter en een omtrek van 12,2 centimeter, terwijl ze voor een avontuurtje de voorkeur gaven aan een lengte van 16,3 centimeter en een omtrek van 12,7 centimeter.

84 procent is tevreden met de penisgrootte van de partner

Een groot onderzoek uit 2006 onder 52.031 heteroseksuele mannen en vrouwen toonde aan dat vrouwen misschien wel de voorkeur gaven aan een grotere penis, maar het merendeel tevreden was met het formaat van de penis van hun partner

In het onderzoek zei 67 procent van de vrouwen dat de penis van hun partner een gemiddelde grootte had. 27 procent schatte in dat hij groot was, terwijl slechts zes procent van mening was dat hij klein was.

Als er naar de tevredenheid van de vrouwen werd gekeken, dan zei 84 procent tevreden te zijn met de penisgrootte van hun partner, 14 procent zou willen dat de penis van hun partner groter was en 4 procent zou willen dat de penis van hun partner kleiner was.