© Shutterstock

Daarom krijgen sommigen snel blauwe plekken

De meeste mensen hebben wel eens een blauwe plek, maar bij sommigen is het kleinste duwtje al zichtbaar. Wij gaan op zoek naar de verklaring voor dat verschijnsel.

20 december 2017

Iedereen stoot zich wel eens lelijk aan een tafel of valt van zijn fiets en ontdekt dan dat er een flinke blauwgroene of zelfs zwarte plek op zijn huid ontstaat. 

Dat komt doordat de kleine bloedvaatjes vlak onder de huid kapotgaan bij een slag of stoot, waardoor het bloed door het omliggende weefsel stroomt. Hier verkleurt het geleidelijk doordat het eiwit hemoglobine zuurstof kwijtraakt. 

Maar bij sommige mensen kan het kleinste duwtje al een blauwe plek veroorzaken. De oorzaak schuilt in een combinatie van factoren.

VERKEN HET LICHAAM met een abonnement op Wetenschap in Beeld

1. Je bent vrouw

Ben je in het bezit van twee X-chromosomen, dan ben je van nature meer geneigd om bij het minste of geringste blauwe plekken te vormen.  

De huid van vrouwen is namelijk dunner dan die van mannen, want het weefsel bevat minder van het eiwit collageen.  

Dat houdt in dat de bloedvaten van een vrouw minder beschermd zijn dan die van een man, waardoor er sneller blauwe plekken ontstaan. 

2. Je bent een dagje ouder

© Shutterstock.

Naarmate je meer kaarsjes op je verjaardagstaart mag uitblazen, neemt de kans op blauwe plekken toe. 

Het gehalte bindweefsel en vet in de huid neemt met de leeftijd geleidelijk af.  

Daardoor ben je kwetsbaarder voor stoten en slagen, want je huid kan de bloedvaten niet meer zo goed op hun plek houden. De huid is daardoor beweeglijker, en dat kan het letsel verergeren. 

Tegelijkertijd worden je bloedvaten brozer en barsten ze sneller.   

3. Je slikt medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen je kwetsbaarder maken bij een botsing met een hard voorwerp. 

Zo leiden bloedverdunners ertoe dat het bloed makkelijker uit de bloedvaten stroomt en blauwe plekken veroorzaakt in het weefsel. 

4. Je hebt veel gezond

Het zonnetje is een graag geziene gast, vooral in de koude wintermaanden. 

Maar je kunt je maar beter wapenen met ruime hoeveelheden zonnebrand en snel de schaduw opzoeken als hij weer aan de hemel begint te branden.  

Zonnen verhoogt niet alleen het risico op onder meer huidkanker, het levert ook sneller blauwe plekken op doordat het de elasticiteit en spanning van je huid vermindert. 

Dat heeft tot gevolg dat blauwe plekken vaker optreden op de plaatsen die het meeste zonlicht krijgen, zoals de armen en onderbenen, en dat neemt toe met de leeftijd, zo legt dr. Andrew Miller, docent dermatologie aan de Australian National University uit aan ABC News.

Ga bij twijfel naar de dokter

Blauwe plekken kunnen dus veel verschillende oorzaken hebben, maar als je je afvraagt of ze bij jou op een ziekte kunnen wijzen, dien je te allen tijde een arts te raadplegen. 

Ga mee op ontdekkingsreis naar de randen van het heelal en leer de wereld te begrijpen. 12 nummers van Wetenschap in Beeld en een drone voor € 59,95

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: