Unsplash / David Billings

Daarom groeit je haar ’s zomers sneller

De grote hoeveelheid actieve haarzakjes zorgt ervoor dat je haar sneller groeit wanneer de zon staat te branden.

Het zomerse weer stimuleert de haargroei, luidt een wijdverspreid idee, en er zit wat in.

De warmte en de zonnestralen creëren gunstige omstandigheden voor je haar, waardoor het in de zomer iets sneller groeit dan op grijze en koude winterdagen.

In een Chinese studie uit 2014 ontdekten de onderzoekers dat het haar in de zomer gemiddeld 0,4 millimeter per dag groeit, terwijl de groei in de winter daalt tot 0,375 millimeter.

In de herfst worden haarzakjes lui

Een van de redenen voor de haargroei is te vinden in de hoeveelheid haren. In maart is ongeveer 90 procent van alle haarzakjes in de hoofdhuid actief, terwijl dat aantal geleidelijk afneemt tot september.

Dit komt doordat we net als veel pelsdieren haaruitval krijgen wanneer de zon de temperatuur verhoogt.

Haarzakjes gedijen met minder haar en een grotere bloedsomloop

Minder haren, warmte en veel voedsel – dat is een ideale cocktail voor het eiwit keratine, waaruit je haar hoofdzakelijk bestaat.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Warmte en zonlicht vergroten de bloedtoevoer naar je huid en hoofd, want de bloedvaten zetten uit om warmte te kunnen lozen.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Door extra bloed en minder haren krijgt je haar meer zuurstof en voeding in de vorm van onder meer mineralen, aminozuren en suiker.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Door de grotere hoeveelheid zuurstof en voeding gaan de keratineproducerende cellen in de haarzakjes sneller groeien en komen de haren sneller je huid uit.

De haaruitval piekt in augustus en september met gemiddeld 60 haren per dag, wat ruim twee keer zo veel is als in de winter.

Met minder haren blijft er meer voedsel voor de rest over in de vorm van bijvoorbeeld suiker, mineralen en aminozuren, waardoor ze sneller groeien.

En niet alleen het hoofdhaar maakt grote sprongen in de zomer. Volgens een onderzoek kan een baard in deze periode tot 60 procent sneller groeien.

In de zomer verlies je twee keer zo veel haar als in de winter. Daardoor blijft er meer voeding over voor het resterende haar, dat sneller gaat groeien.

© Shutterstock