Daardoor krijg je grijs haar

Grijs haar vormt een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces van het lichaam, maar toch vragen wetenschappers zich al tijden af: hoe komt het dat het haar van sommigen eerder grijs wordt dan dat van anderen, en wat kunnen we zelf doen om het proces uit te stellen?

Hoewel je genen grotendeels bepalen hoe grijs je wordt, kun je er zelf toch iets aan doen om het proces te vertragen.

© Shutterstock

Je kijkt in de spiegel, en ineens zie je er een tussen al zijn kleurrijke broertjes en zusjes: een eenzame, grijze haar.

Grijs haar hoort bij de veroudering van het lichaam die we allemaal aan den lijve ondervinden.

Toch zijn de kleurloze haren al lang een van de raadselen van ons lichaam: hoe komt het dat sommigen eerder grijs haar krijgen dan anderen, en wat kunnen we er zelf aan doen om het proces te beïnvloeden.

Stamcellen sterven

De hoofdregel is dat je haar grijs wordt als de productie van pigment stopt.

Het pigment wordt aangemaakt door stamcellen in de buitenste huidlaag die zich ontwikkeld hebben tot melanineproducerende cellen, zogeheten melanocyten.

De melanocyten dalen af in de haarzakjes en produceren het pigment dat het haar zijn kleur geeft.

Naarmate we ouder worden, beginnen deze stamcellen af te sterven en raakt het haar zijn kleur kwijt. Elk haartje heeft zijn eigen proces, en daarom kan één haar best veel eerder grijs worden dan alle andere.

Roken is de boosdoener

Er doen veel fabels de ronde over grijs haar, en een daarvan is dat stress het proces versnelt. Dat is niet helemaal uit de lucht gegrepen, want meerdere proeven op muizen hebben een verband tussen stress en de hoeveelheid grijs haar aangetoond.

Dat verband is echter nooit bewezen bij de mens. En ernstige stress kan wel leiden tot haaruitval, waardoor de bestaande grijze haren een prominentere plek krijgen.

Er is echter wel degelijk iets wat je zelf kunt doen om de onvermijdelijke grijze haardos uit te stellen. Een onderzoek uit 2013 liet zien dat roken bij mensen onder de 30 het aantal grijze haren verhoogt.