Shutterstock
Drop

Is drop slecht voor je hart?

Als je veel drop eet, hoopt het stresshormoon cortisol zich op in het lichaam en stijgt de bloeddruk. Daarom raden deskundigen aan om je dropconsumptie te beperken.

Drop wordt gewonnen uit de wortel van de zoethoutplant, die zijn karakteristieke geur en zoete smaak dankt aan de zoetstof glycyrrizine.

Maar glycyrrizine is niet geheel onschuldig.

De geurstof beïnvloedt ons lichaam en kan de aanmaak van een enzym remmen dat de uitscheiding van kalium verhoogt.

Kalium is belangrijk voor je gezondheid. De stof helpt onder meer met het reguleren van de vochthuishouding en het in stand houden van de spieren, zoals het hart. Dropveters en autodrop kunnen dan ook leiden tot hartritmestoornissen en een verhoogde bloeddruk, en in het ergste geval kun je daaraan overlijden.

Man sterft na het eten van drop

Dat overkwam een Amerikaan. Het incident is onderzocht door wetenschappers en gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Volgens het rapport at de 54-jarige Amerikaan een paar weken lang elke dag een zak drop leeg, en doordat hij daarnaast slecht at, daalde zijn kaliumspiegel drastisch.

Na drie weken met elke dag een zak drop kreeg hij hevige buikkrampen en raakte hij buiten bewustzijn. Korte tijd later kreeg hij een hartstilstand, waarna hij werd gereanimeerd, maar de volgende dag overleed hij alsnog. De man had geen chronische ziekten en had niet eerder gekampt met ademnood of pijn op de borst.

Drop wordt van de zoethoutwortel gemaakt

Zoethout wordt onder meer geteeld in het Midden-Oosten en delen van Azië, en de bijzondere wortel van de plant kan pas na minimaal drie jaar geoogst worden.

© Shutterstock

Hoeveel drop kun je eten?

Het verschilt per persoon hoeveel drop tot problemen met de bloeddruk leidt, maar volgens een vuistregel heeft 50 gram drop per dag een negatieve invloed op de bloeddruk.

De symptomen van een verhoogde bloeddruk zijn onder meer duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen en verstoringen van het zicht. Zonder behandeling kan een hoge bloeddruk tot de dood leiden, bijvoorbeeld door middel van een hartstilstand.

De meeste mensen zullen zich snel beter voelen als ze ophouden met te veel drop eten.

Drop verhoogt ook stresshormonen

Glycyrrizine is een belangrijk bestanddeel van drop, en in grote hoeveelheden remt de stof een stressregulerend enzym dat cortisol omzet in cortison

© Ken ikeda madsen & shutterstock

In de darmen wordt glycyrrizine omgezet in het schadelijke glycyrrizinezuur. Gemiddeld bevat 1 gram drop 2 mg glycyrrizine.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

In de bijnierschors remt het glycyrrizinezuur een enzym dat gewoonlijk het stresshormoon cortisol omzet in het ongevaarlijke cortison.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

Zonder het enzym dat cortisol afbreekt hoopt het stresshormoon zich op en blijft het lichaam een verhoogde bloeddruk houden.