GyserBlodprop

Horrorfilm kan dodelijk zijn

Het winterseizoen is de tijd voor griezelfilms. Maar pas wel op! Uit nieuw onderzoek blijkt dat de fictieve gruwelen het risico op een bloedprop verhogen.

30 oktober 2018 door Rikke Jeppesen en Gorm Palmgren

Zelfs vanuit je veilige bioscoopstoel kan een horrorfilm levensgevaarlijk zijn.

Onderzoek toont aan dat een enge horrorfilm het risico op een bloedprop verhoogt met maar liefst 19 procent.

De Nederlandse arts Frits Rosendaal schotelde 24 proefpersonen de film Insidious voor, waarin een jongetje bezeten raakt van duivelse wezens. Tijdens het kijken van de film steeg het eiwitgehalte in het bloed van de proefpersonen significant, zo bleek uit de bloedtest die Rosendaal zowel voor aanvang als na afloop van de film afnam.

Bloedstollend spannend

Uit het onderzoek blijkt dat de zogenoemde stollingsfactor VIII tijdens het kijken van de film toenam. Dit is een eiwit dat paraat staat in het bloed voor het geval een ader beschadigd raakt. Bij een aderbreuk zal het eiwit razendsnel een biochemisch domino-effect in werking stellen en een web vormen om het gat te dichten.

Bekijk de trailer voor de film Insidious (letterlijk: verraderlijk) – als je durft:

In levensbedreigende situaties maakt je lichaam een extra voorraad aan van dit eiwit om bloedverlies te voorkomen. De hersenen vinden het echter ingewikkeld om onderscheid te maken tussen een bloedstollend spannende horrorfilm en een werkelijke noodsituatie. Voor de zekerheid gaat het in beide gevallen maar over tot de hoogste staat van paraatheid.

De extra aangemaakte eiwitten in het bloed hebben tijdens een horrorfilm geen enkel nut. Sterker nog: ze verhogen het risico dat zich levensbedreigende bloedpropjes vormen in de bloedvaten.

Ontdek het lichaam

Met Wetenschap in Beeld leer je meer over verborgen zintuigen, elektrische signalen en miljoenen witte en rode bloedcellen die zich een slag in de rondte werken om jou in leven te houden.

Op dit moment krijg je:

12 nummers van Wetenschap in Beeld

En een Bluetooth Life Tracker

Voor slechts € 59,95. KLIK HIER

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: